Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κουρτς παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ στη Ρουμανία

Ο Κουρτς παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ στη Ρουμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρουμανία, Σεμπάστιαν Κουρτς,

Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση, την 31η Δεκεμβρίου, της εκ περιτροπής προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τρέχον εξάμηνο, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδίδει σήμερα Παρασκευή συμβολικά στο Βουκουρέστι τη σκυτάλη της προεδρίας στη Ρουμανία που πρόκειται να την ασκήσει από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Ιουνίου 2019.

Κύρια θέματα των συνομιλιών του Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και την πρωθυπουργό Βιορίτσα Νταντσίλα είναι η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός και οι εκλογές του ερχόμενου Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε διμερές επίπεδο αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο σχεδιαζόμενος στη Ρουμανία τραπεζικός φόρος που αφορά άμεσα δύο μεγάλες αυστριακές τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή, όπου η Αυστρία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη ρουμανική προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως απασχόλησε και την αυστριακή στο τρέχον εξάμηνο, θα είναι το Brexit, το οποίο βέβαια δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να επηρεαστεί από όποια και να είναι η προεδρεύουσα χώρα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στη Βιέννη είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα θέματα της μετανάστευσης, της προστασίας των συνόρων και της ψηφιοποίησης, τα οποία αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, στις προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας.

Οι συζητήσεις για την μετανάστευση διχάζουν εδώ και χρόνια την Ε.Ε., και στο πλαίσιο αυτό καθυστερεί η διεύρυνση της Frontex, που ζητούσε και προσπάθησε να προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν – χωρίς επιτυχία – ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στα θετικά της αυστριακής προεδρίας, αναλυτές αναφέρουν την επίτευξη συμφωνίας για μείωση των ορίων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης την απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων, ενώ επιτεύχθηκε η δρομολόγηση των κατευθυντήριων γραμμών για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής έναν θετικό απολογισμό της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «σε μία εποχή κατά την οποία η Ε.Ε. βιώνει πολλές προκλήσεις», όπως ο ίδιος τόνισε.

Η προεδρία στην Ε.Ε., την οποία είχε αναλάβει η Αυστρία επίσημα την 1η Ιουλίου από την προηγούμενη προεδρεύουσα, τη Βουλγαρία, και που παραδίδει τώρα στη διάδοχό της, τη Ρουμανία, είναι για τη χώρα – η οποία συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 1995 – η τρίτη μετά τις προηγούμενες προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Σχετικά άρθρα