Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αντιδρούν έντονα με δημόσιες δηλώσεις τους στο tweet του Ντόναλντ Τραμπ «νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος», που συνεπάγεται την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μία συμμαχία Κούρδων και Αράβων δημοκρατικών που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Εάν οι Αμερικανοί αποσυρθούν από τη Συρία, θεωρείται βέβαιο ότι οι Κούρδοι θα εγκαταλειφθούν στην οργή του Ερντογάν, που έχει προαναγγείλει ότι θα τους επιτεθεί για να τους εκμηδενίσει.
Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος είναι κοινά αποδεκτό ότι δεν έχει ηττηθεί, πράγμα που επεσήμανε και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο τελεί σε σύγχυση, αφού μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα οι Αμερικανοί διαβεβαίωναν ότι δεν θα έφευγαν από τη Συρία εάν προηγουμένως δεν αποσυρόταν στρατιωτικά από τη χώρα και το Ιράν, που θεωρείται από το Ισραήλ ως η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή του.
Παράλληλα οι Αμερικανοί διαμήνυαν το περασμένο Σαββατοκύριακό στους Τούρκους να μην τολμήσουν να επιτεθούν στους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη, διότι αυτό θα θεωρούνταν επίθεση κατά των ΗΠΑ.
Μια απόσυρση των ΗΠΑ από τα συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη ερμηνεύεται ως εγκατάλειψη των Κούρδων αλλά και του Ισραήλ στην τουρκική και ιρανική απειλή.
Πάντως αυτή που χάρηκε και δεν το κρύβει είναι η Ρωσία.
Την πιο ισχυρή φωνή αντίδρασης έχει υψώσει μέχρι στιγμής ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έγραψε στο Twitter ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία ως «θα ήταν ένα τεράστιο λάθος στυλ Ομπάμα».
Ο ίδιος γερουσιαστής προχώρησε και σε γραπτή δήλωση, η οποία αναφέρει:
«Ενώ η αμερικανική επιμονή στην αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ μπορεί να εξασθενίσει, το πάθος των ριζοσπαστών ισλαμιστών να σκοτώνουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας δεν θα εξασθενίσει ποτέ».
Πρόσθεσε ότι «μια αμερικανική απόσυρση στην παρούσα στιγμή θα ήταν μια μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία.
»Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποσταθεροποιητικές καταστάσεις για το έθνος μας, την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Γκράχαμ είναι μέλος στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και είναι γνωστός ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ.
Ωστόσο, εδώ ο Γκράχαμ δεν δίστασε να βγει ευθέως απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.
Χαρακτήρισε μάλιστα πρόωρη την ανακοίνωση νίκης επί του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί ούτε στη Συρία, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Αφγανιστάν, τόνισε.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να ρίξει και ένα καρφί στον πρόεδρό του, δηλώνοντας στο ABC ότι η εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται με ένα tweet και έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος ως γνωστόν είναι της άποψης να παραμείνει ο αμερικανικός στρατός στη Συρία, να προστατέψει τους Κούρδους και να αποχωρήσει μόνο όταν συναφθεί συνθήκη ειρήνης στη χώρα.
Ο Γκράχαμ ζήτησε επίσης ακρόαση από τον πρόεδρο.
«Ζητώ μια ακρόαση. (…) Αυτός είναι ένας ρεπουμπλικανός πρόεδρος, με τον οποίο προσπαθώ να συνεργαστώ και τον συμπαθώ, αλλά δεν μπορεί δεν μπορεί να μην υπόκειται σε επίβλεψη».
Ο Γκράχαμ δεν είναι ο μόνος που έχει αντιδράσει. Δύο ακόμα ρεπουμπλικανοί βουλευτές έθεσαν σε αμφισβήτηση την απόφαση του Λευκού Οίκου.
Ο γερουσιαστής Άνταμ Κίνζινγκερ έγραψε στο Twitter ότι ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ για νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους «απλά δεν αληθεύει».
Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στο ABC News ότι η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία αυτή τη χρονική στιγμή είναι ένα «κολοσσιαίο λάθος».
Αιφνιδιάστηκαν όλοι
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται ενεργά με τον πόλεμο στη Συρία αιφνιδιάστηκαν άπαντες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στη Συρία, ο Μπρετ ΜακΓκούργκ, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωνε στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Κανείς δεν λέει ότι [οι τζιχαντιστές] πρόκειται να εξαφανιστούν. Κανείς δεν είναι τόσο αφελής. Θέλουμε λοιπόν να παραμείνουμε στη χώρα και να εξασφαλίσουμε ότι η σταθερότητα θα διατηρηθεί σε αυτές τις περιοχές».
Αντίδραση Ισραήλ
Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν και «άλλους τρόπους να ασκού επιρροή στην περιοχή», αλλά θα «μελετήσουν το χρονοδιάγραμμα [της απόσυρσης], πώς θα γίνει και φυσικά τις συνέπειες για το ίδιο το Ισραήλ».