Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Οι Αμερικανοί μας περικυκλώνουν» – Δεν θα αποτρέψουν να επιτεθούμε ανατολικά του Ευφράτη

Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Οι Αμερικανοί μας περικυκλώνουν» – Δεν θα αποτρέψουν να επιτεθούμε ανατολικά του Ευφράτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες» θα επιτεθεί στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, για να εκμηδενίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές συμμάχους των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού, αλλά οι «επόμενες ημέρες» πέρασαν και ο τουρκικός στρατός δεν έχει τολμήσει ακόμα να κινηθεί.

Ο λόγος είναι ότι την επομένη στιγμή των εξαγγελιών Ερντογάν, το Αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε μια τέτοια επίθεση «απαράδεκτη», ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο έγινε γνωστό -από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU- ότι οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στους ισλαμιστές μισθοφόρους των Τούρκων, που έχει σχεδιαστεί να είναι η εμπροσθοφυλακή μιας τέτοιας επίθεσης- πως εάν περάσουν τον Ευφράτη θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ. Προφανώς το αμερικανικό τελεσίγραφο δεν είχε αποδέκτες μόνο τους μισθοφόρους των Τούρκων αλλά και τους ίδιους τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι επιμένουν στην απόφασή τους να καταλάβουν το συριακό Κουρδιστάν (βόρεια Συρία), παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί οικοδομούν φυλάκια-οχυρά κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, ήδη λειτουργούν τρία, ενώ από καιρό τέτοια οχυρά έχουν οικοδομηθεί στην περιοχή της Μανμπίτζ. Δηλαδή, μια τουρκική επίθεση στο συριακό Κουρδιστάν μπορεί να γίνει μόνο εάν το επιτρέψουν οι Αμερικανοί, που μέχρι στιγμής δεν το επιτρέπουν.

Oι Αμερικανοί δεν πολέμησαν μαζί με τους Κούρδους για να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από το 1/3 της Συρίας και ύστερα να παραδώσουν όλη αυτή την επικράτεια, που έχει και τα πετρέλαια της χώρας, λάφυρο στον Τούρκο «σουλτάνο».

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τους Αμερικανούς μαζί τους. Και η αιτία του προβλήματος είναι οι Τούρκοι, που πήραν μια διεθνή εντολή και τη μετέτρεψαν σε εθνική, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την Αραβική Άνοιξη για να αποκαταστήσουν -σε συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα- το χαλιφάτο στην τελευταία του υπόσταση, εκείνη δηλαδή που ταυτιζόταν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και καταλύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Τουρκία να διεξάγει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία «για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK».

«Προσπάθησαν να μας παρεμποδίσουν στο βόρειο Ιράκ, προσπάθησαν να μας παρεμποδίσουν στην Εφρίν. Και τώρα, προσπαθούν να μας παρεμποδίσουν ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία δεν το επέτρεψε τότε να συμβεί και δεν θα το επιτρέψει να συμβεί και τώρα», είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να εκφοβίσουν και να περικυκλώσουν την Τουρκία.

Στο σχέδιο περικύκλωσής τους οι Τούρκοι συμπεριλαμβάνουν και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για αυτό και ό,τι συμβαίνει στο συριακό Κουρδιστάν εμείς το παρακολουθούμε «στενά», διότι εντάσσεται στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο με τα συμφέροντά μας.

Σχετικά άρθρα