Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν «τρέχει» να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε στους Γάλλους

Ο Μακρόν «τρέχει» να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε στους Γάλλους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα,

Με μία ανάσα ανακούφισης μετά τη σχετική υποχώρηση των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, η γαλλική κυβέρνηση επιδίδεται τώρα σε έναν αγώνα χρόνου ώστε να θέσει σε άμεση εφαρμογή τα μέτρα που υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» εμφανίστηκε σαφώς αποδυναμωμένο το Σάββατο και η οργή φάνηκε να σβήνει σιγά σιγά, η γαλλική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα ζητήματα που πρόβαλε το κίνημα συνεχίζουν να υφίστανται.

Ξεκινώντας πριν από πέντε εβδομάδες, τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατάφεραν με τις μαζικές κινητοποιήσεις να ταρακουνήσουν τη γαλλική εξουσία.

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της 18μηνης θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να παραδεχτεί το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί και κυρίως να κάνει πίσω σε μέτρα που θεωρούσε μη διαπραγματεύσιμα πριν από την εμφάνιση του κινήματος.

Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου δεν ξεπέρασε τους 66.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια – τουλάχιστον οι μισοί από την «τέταρτη πράξη», πριν από το διάγγελμα του Μακρόν.

Στο παγωμένο και βροχερό Παρίσι, μόλις 2.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σαφώς λιγότεροι από τους 10.00 του περασμένου Σαββάτου.

Παρότι ωστόσο κατάφερε να καταλαγιάσει την οργή (ή μέρος αυτής), ανακοινώνοντας μέτρα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Μακρόν ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να αποτύχει στην εφαρμογή τους.

«Δεν έχουμε περιθώριο λάθους», παραδέχεται σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με τη «Monde».

Πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και των φοροελαφρύνσεων, στις οποίες υποχρεώθηκε να υποχωρήσει η κυβέρνηση Μακρόν, μένει επίσης να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας οι λεπτομέρειες για τη «μεγάλη εθνική διαβούλευση».

Η συζήτηση αυτή, η οποία θα στηριχτεί κυρίως στους δημάρχους, θα έχει τέσσερις βασικούς άξονες: οικολογική μετάβαση, φορολογία, κρατική οργάνωση, δημοκρατία και υπηκοότητα.

Σχετικά άρθρα