Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανηγυρίζει η Κύπρος μετά τις δηλώσεις Μίτσελ ότι η Αμερική θα την προστατέψει – Τι δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

Πανηγυρίζει η Κύπρος μετά τις δηλώσεις Μίτσελ ότι η Αμερική θα την προστατέψει – Τι δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

Το μήνυμα των ΗΠΑ για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκωσίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κύπριος υπουργός παρατήρησε ότι «τα όσα αναφέρει ο Μίτσελ αντικατοπτρίζουν και τις συζητήσεις, τις οποίες είχα πρόσφατα στην Ουάσιγκτον για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις διμερείς σχέσεις».

Είναι σημαντικό, συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, ότι «πλέον δεν προσεγγίζουν την Κύπρο μέσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή τις σχέσεις με την Τουρκία».

Αντίθετα, συμπλήρωσε, «εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, η οποία δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα τρίτο κράτος».

Πρόκειται για θέματα, εξήγησε, στα οποία «θεωρούμε ότι η συνεργασία μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Πρόσθεσε δε, πως «ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι η θέση της Τουρκίας είναι μια θέση, η οποία γίνεται αποδεκτή μόνο από την Τουρκία και κανέναν άλλο».

Από εκεί και πέρα, κατέληξε ο Κύπριος υπουργός, «η δική μας ευθύνη είναι να προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες -και αυτό κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε- ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τι δήλωσε ο Γουές Μίτσελ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον και αποτελεί από τη μια βαρυσήμαντη δήλωση προθέσεων και από την άλλη έμμεση απάντηση προς την τελευταία παρέμβαση-προειδοποίηση της Μόσχας, για στρατικοποίηση της Κύπρου.

Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην «Καθημερινή» Κύπρου, τονίζει επίσης ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Είπε δηλαδή όσο πιο σαφέστατα του επιτρέπει η διπλωματική γλώσσα ότι η Τουρκία είναι μόνη της.

Ο κ. Μίτσελ, μόλις 24 ώρες μετά τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι η Αμερική βλέπει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Αθηνών:

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με τρόπο δίκαιο.

Ο κ. Μίτσελ, ο οποίος υποδέχθηκε τον γράφοντα στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Παρασκευής, μόλις 24 ώρες μετά τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περιγράφει την Ελλάδα ως «εξέχουσα» χώρα στην αμερικανική στρατηγική σκέψη, την πρώτη χώρα της Δύσης που αισθάνεται τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Επιπλέον, μιλάει για την Ελλάδα ως την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην περιφέρεια από την Πολωνία μέχρι το Ισραήλ.

Επιπλέον τονίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο κ. Μίτσελ και τονίζει ότι η επίτευξή της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα