Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Bloomberg «φοβάται» ότι η Δύση μένει χωρίς ηγεσία – Το TRIBUNE απαντά ότι η Δύση είναι στη Μεσόγειο

Το Bloomberg «φοβάται» ότι η Δύση μένει χωρίς ηγεσία – Το TRIBUNE απαντά ότι η Δύση είναι στη Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωπολιτική, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Τερέζα Μέι,

Με απερχόμενους τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας, με τον Γάλλο πρόεδρο να ταπεινώνεται από τον ξεσηκωμό των Κίτρινων Γιλέκων και τις ΗΠΑ να είναι βαθιά διχασμένες για τον παγκόσμιο ρόλο τους, το αναδυόμενο κενό ηγεσίας στις εύρωστες δημοκρατίες φαίνεται να είναι ξαφνικά ιδιαιτέρως έντονο, γράφει το Bloomberg, το οποίο ανησυχεί για ένα μεγάλο κενό σε αυτό που ονομάζουμε Δύση και προκαλεί μεγάλες αναταραχές στη Μέση Ανατολή και αποβαίνει μοιραίο για την Ουκρανία.

Το TRIBUNE δεν συμμερίζεται τους φόβους του Bloomberg, ούτε θεωρούμε ότι η Ευρώπη παίζει κάποιο γεωπολιτικό ρόλο, δεν ερμηνεύουμε ως αρνητικό ότι φεύγει η Άνγκελα Μέρκελ ή ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «ξεκαβαλά» από τη νεοφιλελεύθερη αμετροέπειά του.

Ας διαβάσουμε όμως τι γράφει το Bloomberg. «Δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, Άντερς Ράσμουσεν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν και στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ να έχουν περισσότερα περιθώρια για ελιγμούς, ενώ εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχει πλέον ενότητα στη Δύση.

Το περιστατικό μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα τον περασμένο μήνα αποδεικνύει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει αυτό το κενό ηγεσίας.

Ο Ράσμουσεν εκτιμά ότι ο Πούτιν δοκίμαζε την αποφασιστικότητα της Δύσης και φαίνεται ότι η Δύση απέτυχε σε αυτή τη δοκιμασία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Δύση ως ιδέα δεν υφίσταται πλέον (σ.σ. προφανώς και υφίσταται όσο στέκεται όρθια η μήτρα του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα), ενώ επώδυνες μεταβολές φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα είναι ο διχασμός μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για το Ιράν, μεταξύ των αραβικών κρατών για το πώς να αντιμετωπίσουν το Ισλάμ, αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Δύσης σχετικά με το Κουρδικό και άλλα ζητήματα.

Επίσης, η έλλειψη ενός κοινού δυτικού οράματος σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον, η Μέση Ανατολή και η πολυμέρεια, αποδεικνύουν ότι πολλές από τις αξίες της Δύσης δεν υπάρχουν πλέον.

Για αυτό, συμπληρώνουμε ως TRIBUNE, ήδη σημιουργείται ένας νέος «δυτικός» χώρος στη Μεσόγειο. Εξάλλου πάντα η Μεσόγειος και οι ναυτικές δυνάμεις ήταν η Δύση και ο δυτικός πολιτισμός. Η Γερμανία και οι… Βίκινγκς «συγγενείς» της ήταν οι κεντρικές δυνάμεις.

Η Δύση θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να ηγείται όταν αποκατασταθεί στα μεσογειακά της όρια με σύμμαχό της εν όπλοις τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα