Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν πως μια τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν πως μια τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Αποφασισμένοι φαίνεται πως είναι οι Αμερικανοί να μην επιτρέψουν περαιτέρω επέκταση της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, σε εδάφη που τώρα ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας, να μην υποστηρίξουν μια τουρκική στρατιωτική επιχείριση-εισβολή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Συνήθως οι Τούρκοι βάζουν τους ισλαμιστές μισθοφόρους εμπροσθοφυλακή και αυτοί ακολουθούν από πίσω.

Έτσι γλιτώνουν τις πολλές απώλειες και παράλληλα ισχυρίζονται ότι ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός σε επιχειρήσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και διπλωμάτες, απείλησαν τη «συριακή αντιπολίτευση» -δηλαδή τους ισλαμιστές μισθοφόρους της Άγκυρας- ότι η συμμετοχή τους σε τουρκική εισβολή θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δυνάμεων του Διεθνούς Συνασπισμού.

«Κάθε συμμετοχή του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού ή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με οποιονδήποτε τρόπο είναι επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις δυνάμεις του Συνασπισμού και θα οδηγήσει σε ευθεία αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Συνασπισμού και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα καταστρέψει ολοσχερώς τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αναφέρει το μήνυμα που επικαλείται το Anadolu.

Το ίδιο μήνυμα επιπλέον καταστά σαφές ότι: «Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αλληλοσυνδέονται», με τέτοιο τρόπο ώστε εάν οι SDF δεχθούν επίθεση, αυτή θα πλήξει και τις δυνάμεις του Δυτικού Συνασπισμού και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς.

«Όταν χορεύουν οι ελέφαντες, πρέπει να μείνετε μακριά από την πίστα χορού», αναφέρει το ίδιο μήνυμα, που σύμφωνα με το Anadolu διαμήνυσαν οι Αμερικανοί στους μισθοφόρους των Τούρκων.

Την περασμένη Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών, αυτές διανύουμε, θα επιτεθεί στη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη για να καταλάβει τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του απάντησε ότι μια τέτοια πολεμική επιχείριση είναι «απαράδεκτη».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Στο πλευρό τους έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί στρατιώτες, που από κοινού μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Κυρίως συνιστώσα των SDF είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση επειδή διεξάγει από τη δεκαετία του 1980 ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εάν το μήνυμα των Αμερικανών προς τους ισλαμιστές μισθοφόρους των Τούρκων αληθεύει -και δεν πρόκειται για κάποια αρρωστημένη τουρκική προπαγάνδα, μιας και μεταδίδεται από το Andolu- προφανώς η ίδια ακριβώς προειδοποίηση ισχύει και για τον τουρκικό στρατό.

Δηλαδή, εάν οι Τούρκοι επιτεθούν ανατολικά του Ευφράτη με στόχο τους Κούρδους, θα θεωρηθεί επίθεση και κατά των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα