Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ο 14ος αρχηγός κράτους που τοποθετήθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησε για «Το μέλλον της Ευρώπης».
Ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στην ένοπλη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, καταδικάζοντας το συμβάν και τονίζοντας πως δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο και τον τρόμο να νικήσουν.
«Αποτελείτε, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναν από τους βασικότερους πυλώνες και συντελεστές διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης για αυτό και ο ρόλος σας είναι καθοριστικός», ανέφερε για τους ευρωβουλευτές.
Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε πως αυτό ήταν «επισφράγισμα ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μίας ταυτότητας χιλιετηρίδων».
Στηρίχθηκε σθεναρά από τους Κυπρίους, όχι μόνο ως πηγή σταθερότητας και προοπτική ευημερίας, αλλά και ως εν δυνάμει καταλύτης στις διαρκείς προσπάθειες για επανένωση και εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης, πρόσθεσε.
Εξήγησε ακόμη πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ταύτισαν το 2004 το δικό τους μέλλον με το μέλλον της Ευρώπης, «με την πεποίθηση ότι σύντομα οι ίδιες συνθήκες ομαλότητας, ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούν στα υπόλοιπα κράτη μέλη θα επικρατούσαν και στην πατρίδα τους».
Χαρακτήρισε επιπρόσθετα την Ένωση, ως το πιο αξιόλογο μοντέλο ειρήνης και ευημερίας της σύγχρονης ιστορίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε όσον αφορά την Κύπρο, «το 2013, με την ανάληψη της Προεδρίας του Κράτους, βρέθηκα ενώπιον οδυνηρών διλλημάτων. Η Κύπρος αντιμετώπισε μια ισχυρή οικονομική κρίση που, δεδομένου του μεγέθους και της φύσης της οικονομίας της, επηρέασε αρνητικά την πλειοψηφία των πολιτών της».
«Λαμβάνοντας δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, με αποφασιστικές ενέργειες και την στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, που βίωνε οικονομικές συνέπειες συγκρίσιμες με αυτές που επακολούθησαν της εισβολής του 1974, προβήκαμε στην υλοποίηση ουσιαστικών τομών και μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν την οικονομική μας ανασυγκρότηση συντομότερα από ότι και ο πιο αισιόδοξος θα ανέμενε», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον τομέα της Άμυνας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «η Κύπρος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ολοένα αυξανόμενης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών».
Πρόσθεσε συνάμα πως παρόλο που αναγνωρίζουμε την PESCO ως ένα αποφασιστικό βήμα, «όραμα μας παραμένει η στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης, η δημιουργία Ευρω-στρατού, ενός φορέα σκληρής ισχύος που θα θωρακίζει τα σύνορα της Ένωσης και θα λειτουργεί, πάντα αμυντικά και αποτρεπτικά, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ένωσης».
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο Πρόεδρος της Κυρπιακής Δημοκρατίας εξήγησε πως το βάρος είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.
«Μεταξύ αυτών και η χώρα μου που δέχεται διαρκώς αυξανόμενες, υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών υποδοχής αιτητών ασύλου, σε αναλογία πληθυσμού», εξήγησε.
Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως είναι ένας πρόσθετος λόγος για το πρόβλημα του μεταναστευτικού.
«Πρόσθετοι λόγοι που επιτείνουν το πρόβλημα είναι από τη μία η διαχωριστική γραμμή ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών και από την άλλη η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας όχι μόνο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ακόμη και να συνεργαστεί με τις αρχές της για θέματα φύλαξης συνόρων, λαθρομετανάστευσης, επανεισδοχής».
Τον κ. Αναστασιάδη συνόδευσαν στο Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.