Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς «πάγωσε» το Στρασβούργο μετά την φονική επίθεση με τους τρεις νεκρούς

Πώς «πάγωσε» το Στρασβούργο μετά την φονική επίθεση με τους τρεις νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δολοφονίες, Ισλαμιστές, Σεκάτ Σερίφ, Στρασβούργο, Τζιχαντιστές,

Οι σειρήνες και ο ήχος των ελικοπτέρων έδωσαν τη θέση τους στη σιωπή στο Στρασβούργο. Λίγο προτού ξημερώσει, δεκάδες παράθυρα είχαν ακόμη φως.

Κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί πραγματικά χθες το βράδυ Τρίτης στο Στρασβούργο, μία πόλη σε κατάσταση σοκ μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – παρόλο που αρκετοί πολίτες ήταν βέβαιοι ότι θα ερχόταν και η δική τους ώρα να ζήσουν τον εφιάλτη.

Οι γαλλικές αρχές δεν μπορούν – σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο της έρευνας – να επιβεβαιώσουν εάν το κίνητρο του δράστη Σεκάτ Σερίφ ήταν τρομοκρατικό.

Ο 29χρονος δράστης, ο οποίος άνοιξε πυρ στην καρδιά του Στρασβούργου, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 14 να τραυματιστούν – εννέα εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση – παραμένει ασύλληπτος.

Αυτό που δημιουργεί πολλά ερωτήματα είναι γιατί ενώ επρόκειτο για έναν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου, γνωστό στις αρχές, κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την εσωτερική ασφάλεια Λοράν Νινιέζ, ο δράστης ήταν υπό παρακολούθηση μετά την αποφυλάκισή του το 2015, οπότε και απέκτησε φάκελο «S».

Για τη γαλλική αστυνομία, οποιοσδήποτε με φάκελο «S» συνιστά δυνάμει απειλή για την κοινωνία.

Στη Γαλλία σήμερα υπάρχουν συνολικά 20.000 φάκελοι «S», επεσήμανε ο Νινιέζ. Από αυτούς, 12.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 19.50 τοπική ώρα (20.50 ώρα Ελλάδας) στην καρδιά της πόλης.

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά ώσπου ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν τα παραδοσιακά βαρελότα για τον χρόνο που φεύγει, αλλά αληθινά πυρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Liberation».

«Πυροβολισμοί, επίθεση, επίθεση» ακουγόταν από παντού, καθώς επίσης οι συνεχείς προτροπές αστυνομικών και στρατιωτών: «Γυρίστε στα σπίτια σας».

Δεκα λεπτά αργότερα τα κινητά άρχισαν να χτυπούν σαν δαιμονισμένα και δεν σταμάτησαν «να δουλεύουν» σχεδόν όλη τη νύχτα.

Ανήσυχοι συγγενείς και φίλοι καλούσαν να δουν πως είναι οι δικοί τους – μόνιμοι πολίτες ή τουρίστες. Κάποιοι τραβούσαν φωτογραφίες, άλλοι βίντεο.

Και σχεδόν σε κάθε παύση, ο ίδιος αναστεναγμός: «θα γινόταν και αυτό μια μέρα».

Με το πρώτο φως της ημέρας, 420 αστυνομικοί από διάφορες μονάδες και 200 χωροφύλακες επιχειρούν για τον εντοπισμό του δράστη.

Ο Νινιέζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να έχει διαφύγει στη Γερμανία, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο αποκλεισμός των συνόρων έχει διασφαλιστεί όπως και ο αποκλεισμός περιμετρικά της πόλης του Στρασβούργου.

Σχετικά άρθρα