Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Μακρόν – Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα Λύκεια

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Μακρόν – Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα Λύκεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δημοσκοπήσεις, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα, Πρόταση Μομφής,

Οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέθεσαν την Τρίτη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς οι βουλευτές του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές, οι υπογραφές των οποίων ήταν απαραίτητες για την κατάθεση της πρότασης και οι οποίοι θέλησαν να περιμένουν το διάγγελμα του αρχηγού του κράτους την Δευτέρα το βράδυ, εύχονται «να κάνουν να ακουστεί η φωνή και οι συγκεκριμένες προτάσεις των σοσιαλιστών», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μπορίς Βαγιό.

Εκτίμησε πως δεν υπήρξε «αλλαγή πορείας» και πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν προσέφερε «ούτε δίκαιες ούτε υπεύθυνες» απαντήσεις στην «τριπλή κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική κρίση», αφήνοντας επίσης «πολλές περιοχές στη σκιά» όσον αφορά τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους.

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι εμφανίζονται πολύ μοιρασμένοι όσον αφορά τη συνέχιση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» μετά τις ανακοινώσεις του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) θα ήθελε η κινητοποίηση να σταματήσει (έναντι 45%).

Αντίθετα, σε δημοσκόπηση της Odoxa για το franceinfo και τη Le Figaro, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) πιστεύουν πως οι ενέργειες των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να συνεχιστούν, έναντι 46% που επιθυμούν να σταματήσουν. Η επιθυμία να συνεχιστεί το κίνημα μειώνεται ωστόσο σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, όταν το 66% των Γάλλων δήλωνε υπέρ της συνέχισής τους.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι εξίσου μοιρασμένες. Το 49% τον χαρακτήρισε «πειστικό (το 13% εντελώς, το 36% μάλλον), έναντι 50% που έχουν την αντίθετη άποψη (το 30% μάλλον όχι, το 20% καθόλου), σύμφωνα με την Opinionway.

Στη δημοσκόπηση της Odoxa, το 40% τον χαρακτήρισε «μάλλον πειστικό», έναντι 59% που έχουν την αντίθετη άποψη. Οι ερωτηθέντες που είπαν ότι τους έπεισε ήταν πολύ περισσότεροι, ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία του Εμανουέλ Μαρκόν στις 27 Νοεμβρίου (21%,είχαν δηλώσει ότι ήταν πειστικός).

Μέσα σ’ όλα αυτά, οι καταλήψεις λυκείων και οι κινητοποιήσεις μαθητών για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που εισάγει η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζονται. Την Τρίτη, όπως ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας, δεν λειτούργησαν 450 σχολεία ενώ 60 από αυτά παραμένουν υπό κατάληψη.

Η Ενωση Μαθητών από την πλευρά της εξέφρασαν τη λύπη της για το γεγονός ότι στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Μακρόν δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την εκπαίδευση και ουσιαστικά προανήγγειλαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σχετικά άρθρα