Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την απελευθέρωσή της ζητά η κόρη του ιδρυτή της Huawei – Τι αναφέρει

Την απελευθέρωσή της ζητά η κόρη του ιδρυτή της Huawei – Τι αναφέρει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Huawei, Βανκούβερ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Κίνα,

Υπό τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία για το μέλλον της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei.

Δέκα μέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ του Καναδά, οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον βιώνουν νέα κρίση την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν και να τερματίσουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Η 46χρονη Μενγκ Ουάνγκζου, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ. Οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρείας με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παραβλέποντας τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Την Παρασκευή, η οικονομική διευθύντρια της Huawei οδηγήθηκε στον δικαστή, ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με μια ενδεχόμενη απελευθέρωσή της υπό όρους.

Στην ένορκη κατάθεσή της έκτασης 55 σελίδων η Μενγκ ζητεί να αφεθεί ελεύθερη, κυρίως επειδή υποφέρει από σοβαρή υπέρταση εδώ και αρκετά χρόνια και χρειάστηκε να νοσηλευτεί τις τελευταίες ημέρες μετά την σύλληψή της.

«Εξακολουθώ να μην αισθάνομαι καλά και φοβάμαι ότι η υγεία μου θα επιδεινωθεί κατά την φυλάκισή μου», υποστηρίζει η Μενγκ, προσθέτοντας ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας στη ζωή της.

Το 2011 επέζησε από καρκίνο του θυρεοειδούς και αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατάποση στερεών τροφίμων.

Σε μία προσπάθεια να πείσει ότι δεν θα διαφύγει στην Κίνα για να αποφύγει την έκδοσή της στις ΗΠΑ, η Μενγκ βεβαιώνει ότι έχει δεσμούς με το Βανκούβερ περίπου 15 ετών και ότι ο σύζυγός της και η ίδια διαθέτουν πολλές ιδιοκτησίες στην πόλη αυτή, όπου κάνει τακτικά τις διακοπές της.

Η σύλληψη της Μενγκ προκάλεσε την οργή της Κίνας. Οι πρεσβευτές του Καναδά και των ΗΠΑ εκλήθησαν στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιμένουν ότι η υπόθεση δεν απειλεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις και πως πρόκειται καθαρά για μία υπόθεση επιβολής του νόμου.

Παραταύτα χθες επανήλθαν στο ζήτημα της εκεχειρίας, δίνοντας αυστηρή διορία έως την 1η Μαρτίου, με καμία απολύτως διάθεση για απόκλιση ούτε μίας ημέρας, προκειμένου να υπάρξει ένα αίσιο τέλος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά άρθρα