Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πλησιάζει η ώρα για το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μακρόν – Ποιο δίλημμα αντιμετωπίζει

Πλησιάζει η ώρα για το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μακρόν – Ποιο δίλημμα αντιμετωπίζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Διαμαρτυρία, Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, Κίτρινα Γιλέκα, Συλλαλητήρια,

Η ώρα της αλήθειας για τον Γάλλο πρόεδρο ήρθε. Προκειμένου να κατευνάσει τα «Κίτρινα Γιλέκα», ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται ενώπιον ενός πραγματικού διλήμματος.

Αφενός να ανακοινώσει μέτρα συγκεκριμένα, τα οποία θα έχουν άμεση απήχηση στην καθημερινότητα των εξαγριωμένων διαδηλωτών, και αφετέρου να διασώσει το ρεφορμιστικό σχέδιο χάρις στο οποίο βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η προσπάθεια του Μακρόν αρχίζει από το πρωί σήμερα Δευτέρα. Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ταραχών που βούλιαξαν τη γαλλική οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με εκπρόσωπους πέντε μεγάλων συνδικάτων και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη «Figaro», παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ και εννέα ακόμη υπουργοί.

Μερικές ώρες αργότερα, στις 8.00 το βράδυ (τοπική ώρα), ο Μακρόν θα σπάσει επιτέλους τη σιωπή του για να απευθυνθεί σε όλο το έθνος και να ανακοινώσει ένα ευρύ σχέδιο με την ελπίδα ότι θα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του.

Σύμφωνα με ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δηλώσεις του τύπου «mea culpa».

Η δύσκολη εξίσωση άλλωστε συνίσταται ακριβώς στις ισορροπίες που καλείται να κρατήσει: από τη μια να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις, γνωρίζοντας ότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και από την άλλη να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρμόζει 18 μήνες τώρα και για την οποία εξακολουθεί να τον στηρίζει το 20% των Γάλλων.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ήρθαν για να μείνουν. Ήδη έχουν δώσει το ραντεβού τους για την επόμενη «Πέμπτη Πράξη» των κινητοποιήσεων. Ο Μακρόν άργησε να μιλήσει. Η ώρα της αλήθειας όμως ήρθε, όπως σχολιάζει η «Parisien».

«Εάν αποτύχει – σχολιάζει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας – η Γαλλία θα εισέλθει σε μία επικίνδυνη περίοδο πολιτικής αστάθειας».

Σχετικά άρθρα