Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη στη Μοσούλη σημαντικός προπαγανδιστής του Ισλαμικού Κράτους

Συνελήφθη στη Μοσούλη σημαντικός προπαγανδιστής του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Ένας σημαντικός προπαγανδιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνελήφθη το Σάββατο από τις ιρακινές Αρχές ασφαλείας στην περιοχή της Μοσούλης, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Η διεύθυνση της ιρακινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών έκανε γνωστό με ανακοίνωση της, ότι συνελήφθη ένα σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που αναγνωρίστηκε ως το φερέφωνο του ISIS και επικεφαλής της προπαγάνδας της εξτρεμιστικής ιδεολογίας στην πόλη της Μοσούλης.

«Ήταν υπεύθυνος να πείθει τους πολίτες να εντάσσονται στην τρομοκρατική οργάνωση, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως φυλλάδια, διαλέξεις και αρθρογραφία».

Αν και το Ιράκ ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απελευθερώνοντας όλα τα εδάφη που κατείχε η οργάνωση, ωστόσο, μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών διαφεύγει και συνεχίζει να μάχεται κατά της κυβέρνησης.

Τζιχαντιστικές συμμορίες λυμαίνονται την ύπαιθρο, την έρημο δυτικά και τα βουνά στα βόρεια, όπου διεξάγουν συμμοριτοπόλεμο, ενώ κρυφοί πυρήνες μέσα στις πόλεις εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρώτη ευκαιρία.

Οι ιρακινές Αρχές καταβάλλουν εδώ και ένα χρόνο εξαντλητικές επιχειρήσεις για να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν όλους τους τζιχαντιστικούς πυρήνες, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, μιας και το δυτικό Ιράκ είναι η γη που γέννησε το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη και μέλη της Αλ Κάιντα του Ιράκ και πρώην κυβερνητικά, στρατιωτικά και αστυνομικά στελέχη -ανώτερα και ανώτατα- του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ένα σημαντικό κοινό μεταξύ αυτών ήταν το θρήσκευμα, σουνίτες μουσουλμάνοι, ενώ το ανατολικό Ιράκ είναι σιίτες.

Επίσης, αλκαϊντιανοί και σανταμικοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν να μάχονται ενάντια στην αμερικανική εισβολή μετά το 2003.

Το κοινό μέτωπο τους έφερε κοντά και ενώ το σανταμικό καθεστώς ήταν κοσμικό και αραβοσοσιαλιστικό, τελικά οι δύο αυτές πτέρυγες της αντίστασης ενώθηκαν σε μια οργάνωση, με επικρατούσα την τζιχαντιστική ιδεολογία, διότι αυτή είχε λαϊκή απήχηση.

Ακόμα κι εάν εξοντωθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, είναι βέβαιο ότι ένα νέο σουνιτικό ένοπλο κίνημα θα το διαδεχτεί, που επίσης θα εμφανιστεί στο δυτικό Ιράκ.

Σχετικά άρθρα