Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητάνε το «κεφάλι» του νεοφιλελεύθερου Μακρόν – Ο Γάλλος πρόεδρος σε απελπισία

Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητάνε το «κεφάλι» του νεοφιλελεύθερου Μακρόν – Ο Γάλλος πρόεδρος σε απελπισία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα,

O «κίτρινος πυρετός» δεν λέει να υποχωρήσει για την κυβέρνηση Μακρόν, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει και αισθάνεται τους πρώτους σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Ο Γάλλος προέδρος είχε αποφύγει να μιλήσει όλο αυτό το διάστημα, δεχόμενος μάλιστα οξύτατη κριτική ότι «κρύβεται».

Ωστόσο μετά τις νέες μαζικές διαδηλώσεις του Σαββάτου, αλλά και τα Κίτρινα Γιλέκα να δηλώνουν «ανυποχώρητα» αναγκάζεται σε αλλαγή ρότας.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμίν Γκριβό, ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για «σημαντικές ανακοινώσεις» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τις όποιες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων ή τον ακριβή χρόνο στον οποίο θα γίνουν.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του Γάλλου πρόεδρου ανέφεραν σε γαλλικά Μέσα ότι ο κ. Μακρόν θα παρουσιάσει ένα ευρύ σχέδιο, με το οποίο θα προσπαθήσει να καλύψει την απόσταση, που έχει δημιουργηθεί με τους πολίτες και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

Είναι και στον ίδιο σαφές ότι η υπαναχώρηση στο θέμα της επιβολής του φόρου των καυσίμων δεν είναι αρκετό.

Οι συγκεκριμένοι φόροι ήταν το φιτίλι που άναψε τη φωτιά στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ωστόσο η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η οργή, που φαίνεται να ξεχυλίζει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κίνημα, το οποίο συγκεντρώνει ανθρώπους με πολύ διαφορετικό πολιτικό- ιδεολογικό υπόβαθρο αποκαλύπτει μία βαθύτερη δυσαρέσκεια για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Εν πολλοίς το κίνημα αυτό θυμίζει τους «αγανακτισμένους» στις πλατείες της Ισπανίας και της Ελλάδας ή τους «ξεχασμένους» της μεσαίας τάξης, τους «χαμένους» της παγκοσμιοποίησης για τους οποίους μιλάει συνεχώς ο Ντόναλντ Τραμπ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde o Μακρόν ετοιμάζεται υπό τις συνθήκες αυτές να παρουσιάσει ένα σχέδιο, που θα έχει απήχηση στον κόσμο της κεντρο- αριστεράς.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, που δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να δώσει νέο προσανατολισμό στο πρόγραμμά του- πάντα όμως μέσα στα περιθώρια που αφήνουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να πιέσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, αλλά και να δώσει περισσότερα φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις.

Οι διαδηλωτές έχουν πάντως ήδη δώσει ραντεβού για το επόμενο Σάββατο και επιμένουν στο αίτημα για παραίτηση Μακρόν.

Σχετικά άρθρα