Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πότε θα ανακοινώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφασή του για το Brexit

Πότε θα ανακοινώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφασή του για το Brexit

Μία ανάσα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών στη Βουλή των Κοινοτήτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανακοινώσει τη δική του απόφαση σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ή δεν έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς το Brexit.

Με μία βιασύνη που δεν είθισται, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Μία ημέρα μετά (11 Δεκεμβρίου), οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το οριστικό διαζύγιο, στις 29 Μαρτίου του 2019.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η συμφωνία αυτή, προϊόν επίπονων διαπραγματεύσεων πολλών μηνών, θα καταψηφιστεί. Μπορεί τελικά η Βρετανία να κάνει πίσω, εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν;

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτιμά πως ναι. Σύμφωνα με την πρότασή του, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, «το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Η πρότασή του δεν είναι δεσμευτική. Το Δικαστήριο ωστόσο είθισται να υιοθετεί τις προτάσεις των γενικών εισαγγελέων στις τελικές αποφάσεις του.

Σχετικά άρθρα