Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άντρος Κυπριανού φερέφωνο των fake news του Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις – Τι είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Άντρος Κυπριανού φερέφωνο των fake news του Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις – Τι είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντρος Κυπριανού, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

Ποτέ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις είτε δημόσια είτε ιδιωτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για κατάργηση των εγγυήσεων (σ.σ. εγγυητριών δυνάμεων και δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης), δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιαδης, που κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι ο κ. Τσαβούσογλου συζητά κατάργηση εγγυήσεων υπό όρους και προϋποθέσεις πλείστοι των οποίων δεν περνούν από το χέρι της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ότι αναμένει να τύχει ενημέρωσης για το θέμα από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ.

«Δεν θέλω να σχολιάζω δηλώσεις εάν δεν ενημερωθώ πλήρως», είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης «Στέλιου Ιωάννου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Κυπριανού περί των προϋποθέσεων, ποιων (προϋποθέσεων) και μάλιστα αν εξαρτώνται ή δεν εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Τσαβούσογλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα τέσσερα στάδια, ενώ έφτασε μέχρι τα δύο σε σχέση με την ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Εγώ γνωρίζω το στάδιο όπου διέκοψε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών τον διάλογο, που θεώρησε ότι τερματίζεται, τουλάχιστον η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, όταν επέμενε ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα έπρεπε να συνεχισθούν οι εγγυήσεις για 15 ή, αν είμαστε καλά παιδιά, για δέκα χρόνια, με τον όρο της αναθεώρησης, review clause.

»Και αυτό σημαίνει ότι αν δεν συναινούσε η άλλη πλευρά δεν θα τερματίζονταν ποτέ. Δεν ήταν καταληκτική η προθεσμία».

Τι ισχυρίστηκε ο Κυπριανού του ΑΚΕΛ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως «κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε(αυτά) να τα υποσχεθούμε».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στην Αστόρια η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ανέφερε πως «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας.

»Ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και να είναι, για την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Να κάνουμε μια παρένθεση εδώ και να σημειώσουμε ως TRIBUNE ότι αυτό το πράγμα που αποκαλούν διζωνική δικοινωτική ομοσπονδία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, είναι κυπριακή «πατέντα», πρόκειται περί καταγέλαστης μπούρδας.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την πολιτική ισότητα και τα θέματα διακυβέρνησης, αλλά και την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Είπε πως του προξένησε εντύπωση το πόσο θετικά αντιμετωπίστηκε η εισηγητική του ομιλία και οι απαντήσεις που έδωσε, από το ακροατήριο σε ερευνητικό κέντρο.

«Στην εισηγητική μου ομιλία ήμουν πολύ επικριτικός για την στάση της Τουρκίας και τους ξεκαθάρισε πως ό,τι λέω στην Κύπρο λέω και στην Τουρκία.

»Δεν αλλάζω τις τοποθετήσεις μου ανάλογο με το πιο είναι το ακροατήριο και η χώρα στην οποία μιλώ», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι μεταφέρει αυτά που του είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να σημαίνει ότι τα υιοθετεί.

«Είπε πως ήλθε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και ήταν έτοιμος κι ο κ. Γιλντιρίμ -που είχε συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα- να έλθουν και οι δύο για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στα 6 κεφάλαια», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου του ανέφερε πως η πλευρά του είχε καταστρώσει ένα σχέδιο στη βάση τεσσάρων σταδίων και αναλόγως και της δικής μας στάσης θα προχωρούσαν από το πρώτο μέχρι το τέταρτο. «Μόνο μέχρι το δεύτερο, είπε, μπόρεσα να πάω, γιατί δεν με βοήθησε η δικής σας πλευρά».

Βεβαίως εδώ το ενοχλητικό δεν είναι τι υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κουτοπόνηρος ψεύτης μονίμως ψέμματα διαδίδει, αλλά πόσο αφελής είναι ο Άντρος Κυπριανού -διότι εάν δεν είναι αφελής πρόκειται περί εθνικά επικίνδυνου- που μεταφέρει και διαλαλεί τα τουρκικά ψέμματα.

Συνεχίζοντας να παριστάνει το φερέφωνο του Τσαβούσογλου ο Κυπριανού, είπε πως ο Τσαβούσολου δήλωσε ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τον προβλημάτισε η στάση που τήρησε στη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων.

«Έβαλε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθούν την πλήρη κατάργησή τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού, δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι από 1974 και μετά όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να λυθεί το κυπριακό, μέσα από διαπραγματεύσεις.

«Μιλώντας με διπλωμάτες στην Κύπρο, μου είπαν, ‘μην νομίζετε ότι θα κάνουμε πόλεμο για σας. Υπάρχουν τόσες πολλές πολυεθνικές εταιρείες της χώρας μας που λειτουργούν σε διάφορες μεριές του πλανήτη, που αν στέλναμε όταν έχουν κάποιο πρόβλημα στρατό για να κάνει πόλεμο, δεν θα βρίσκουμε άκρη, Μην περιμένετε να κάνουμε αυτό για την Κύπρο’. Δεν μπορούμε λοιπόν να λύσουμε το Κυπριακό με άλλο τρόπο εκτός από διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως καθώς έχουμε απέναντί μας ένα δύσκολο αντίπαλο, εμείς πρέπει να πάμε με συνέπεια και με προσήλωση σε όσα συμφωνήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό είτε να τον υποχρεώσουμε να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ώστε να φτάσουμε σε λύση, είτε αν δεν συμμορφωθεί να μείνει εκτεθειμένος.

«Λέμε ότι Πλαίσιο Γκουτέρες διαμορφώθηκε έπειτα από έντονη δική μας παρέμβασης ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Λέμε ότι μας ικανοποιεί. … Ας το βάλουμε λοιπόν ως ασπίδα. Να πάμε στις διαπραγματεύσεις και να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό είναι το Πλαίσιο. Και είτε να την υποχρεώσουμε να συνεργαστεί, οπότε θα έχουμε συμφωνία, είτε δεν θα συνεργαστεί και θα μείνει εκτεθειμένη», κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.

Σχετικά άρθρα