Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάγωσε η Μέι μετά τα απανωτά «χαστούκια» στη βρετανική Βουλή – Τα ανοιχτά σενάρια

Πάγωσε η Μέι μετά τα απανωτά «χαστούκια» στη βρετανική Βουλή – Τα ανοιχτά σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Τερέζα Μέι,

Απανωτές ήττες υπέστη χθες Τρίτη η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την πρώτη επίσημη προσπάθειά της να «πουλήσει» τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα το πλήρες κείμενο της νομικής άποψης του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Χθες, οι βουλευτές έκριναν με 311 ψήφους έναντι 293, πως η κυβέρνηση «περιφρόνησε» το κοινοβούλιο δημοσιεύοντας μια σύνοψη 43 σελίδων της άποψης αυτής, όταν το αρχικό κείμενο αριθμεί πολλές εκατοντάδες.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε όλους τους τόνους τον τελευταίο καιρό, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο έως σήμερα στήριζε την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι την εγκατέλειψε χθες ψηφίζοντας τελικά με την αντιπολίτευση.

Ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός από το εσωτερικό του κόμματός της: ο Ντόμινικ Γκριβ κατέθεσε τροπολογία την οποία υποστήριξαν 25 «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις.

Αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα 21 ημερών για να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit.

Η διάταξη που εισήχθη από τον Ντόμινικ Γκριβ δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί.

Θα είναι έτσι ελεύθεροι να προτείνουν σενάρια διαφορετικά από αυτό της κυβέρνησης και να ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την παραμονή μέσα στην Ε.Ε. Όμως η άποψή τους δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ, ο οποίος μιλώντας στην «Telegraph» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, το σχέδιο της Μέι και των Βρυξελλών είναι καταδικασμένο να καταψηφιστεί με τουλάχιστον 80 ψήφους.

Σχετικά άρθρα