Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραμένει στη φυλακή ο Ντεμιρτάς – Απορρίφθηκε η έφεσή του

Παραμένει στη φυλακή ο Ντεμιρτάς – Απορρίφθηκε η έφεσή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Η απόφαση αυτή έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά εκείνην του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που είχε καλέσει την Τουρκία να βάλει τέλος «το συντομότερο δυνατόν» στην προφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Η επικύρωση της ποινής των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, που είχε επιβληθεί στον Ντεμιρτάς τον Οκτώβριο, σημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές μπορούν να τον κρατήσουν στη φυλακή, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Τώρα, εύκολα θα άρουν την προφυλάκιση για την υπόθεση για την οποία είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και θα πουν: δείτε, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αλλά ο Ντεμιρτάς θα παραμείνει στη φυλακή, λόγω της επικύρωσης της ποινής του», σχολίασε στο Twitter ο Μαχσούνι Καραμάν, ένας από τους συνηγόρους του.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούσε αποκλειστικά την προφυλάκιση του Τούρκου πολιτικού στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης για την οποία δικάζεται αυτήν την περίοδο, κατηγορούμενος για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική προπαγάνδα και υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων». Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 142 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Άγκυρα.

Σχετικά άρθρα