Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι πρότεινε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα του Brexit

Τι πρότεινε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα του Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία,

Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς τη γνωστοποίηση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αν και οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, παραταύτα το δικαστήριο είθισται να τις υιοθετεί στις τελικές αποφάσεις του.

«Ο γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την Ε.Ε.», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα ανακοινώθηκε ενώ αρχίζει σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit – αφενός τους όρους του διαζυγίου και αφετέρου τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει επισήμως στις 29 Μαρτίου του 2019. Η συμφωνία ωστόσο με την οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή η αποχώρηση βρίσκει σθεναρές αντιδράσεις εντός των βρετανικών συνόρων, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από κορυφαία στελέχη των Τόρις.

Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας με την Ε.Ε. θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Τόσο η Μέι όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει περισσότερο σαφές ότι εάν η συμφωνία δεν πάρει το πράσινο φως από το βρετανικό Κοινοβούλιο, η μοναδική εναλλακτική λύση είναι ένα άτακτο Brexit.

Την υπόθεση έφεραν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Σκωτσέζοι πολιτικοί, οι οποίοι τάσσονται κατά του Brexit και ελπίζουν ότι εάν η τελική απόφαση τους δικαιώσει, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες την επιλογή να παραμείνουν εντός της Ένωσης.

Χωρίς την απαραίτητη συναίνεση των άλλων κρατών-μελών, σημειώνουν δικηγόροι οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, «η απόφαση για το Brexit επιστρέφει στα χέρια των εκλεγμένων εκπροσώπων».

Σχετικά άρθρα