Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίτρινα Γιλέκα: Νέες συγκρούσεις στην Τουλούζη – Έφυγε άρον άρον από το Eurogroup o Λεμέρ

Κίτρινα Γιλέκα: Νέες συγκρούσεις στην Τουλούζη – Έφυγε άρον άρον από το Eurogroup o Λεμέρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Διαμαρτυρία, Κίτρινα Γιλέκα, Μπρούνο Λεμέρ,

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου τη Δευτέρα στην Τουλούζη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μαθητών Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο αστυνομικών και την προσαγωγή τουλάχιστον έξι, μετά τις φθορές που προκλήθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια αλλά και καταστήματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Περίπου 700 μαθητές Λυκείου, από διάφορα σχολεία της Τουλούζης, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, αφού προκάλεσαν καταστροφές στη συνοικία Αρέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το πλήθος προχώρησε στον βανδαλισμό ενός κοσμηματοπωλείου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν το κατάστημα λεηλατήθηκε.

Το τοπικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Tisseo ανέστειλε τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του τραμ, σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων και σε μία από τις γραμμές του μετρό «λόγω των διαδηλώσεων και για λόγους ασφαλείας», έγινε γνωστό σε ένα δελτίο τύπου.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου, όπου κατέληξαν το απόγευμα, οι μαθητές, μαζί με άλλους διαδηλωτές, κινήθηκαν, έχοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα, προς τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου».

Κατόπιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, ενώ τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Έξι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, ενώ ένας έβδομος νέος απομακρύνθηκε από την αστυνομία με το πρόσωπο του καλυμμένο με αίμα, υπό τις αποδοκιμασίες περαστικών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί, μερικώς ή πλήρως, σήμερα το πρωί στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την Εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας.

Στη Νίκαια, περίπου 1000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να συμπαρασταθούν στα «κίτρινα γιλέκα» φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

Αποχώρησε εσπευσμένα ο Λε Μερ από το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ αποχώρησε εσπευσμένα από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιστρέψει στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Ο Γάλλος αξιωματούχος που έκανε αυτή την ανακοίνωση δεν διευκρίνισε τι αφορά αυτή η «πολύ σημαντική» συνάντηση.

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις με αφορμή τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λε Μερ θα επιστρέψει αργότερα απόψε στη Βρυξέλλες όπου προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του για την αναγκαιότητα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την επιβολή φόρου στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, δύο προτάσεις που συνιστούν βασικά σημεία στην πολιτική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από μια συνάντηση με βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις που επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις, ο Λεμέρ σημείωσε ότι τα έσοδα αυτών των κλάδων μειώθηκαν σε ποσοστό 15-50%.

Αν και δεν έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των επιπτώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.

«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορεί προς το παρόν να μιλήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ταραχές στο ΑΕΠ της χώρας.

Ανέβαλε το ταξίδι του στη Σερβία ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Σερβία την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω της κατάστασης στη χώρα του, ανακοίνωσε ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Ετοιμαζόμασταν για την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν. Δυστυχώς, λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο πρόεδρος Μακρόν μου ζήτησε να αναβάλουμε για μερικές εβδομάδες την επίσκεψή του στη χώρα μας», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ισπανία

Οι αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους προχώρησαν στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα», είχαν επιπτώσεις σήμερα στα σύνορα με την Ισπανία, όπου σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες φορτηγά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας.

Στην παραμεθόριο περιοχή της Λα Ζονκέρα, το μποτιλιάρισμα έχει φθάσει τα 19 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο ΑΡ-7, σύμφωνα με την καταλανική αρχή διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας, που ανήρτησε στο Twitter εικόνες με τις ουρές που σχηματίζουν τα φορτηγά.

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ 3000-4000 φορτηγά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή ως συνέπεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

«Μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις ζητά ο αντιδήμαρχος Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, τάχθηκεα υπέρ ενός «μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ώστε να ημερήσουν τα πνεύματα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σάββατο.

«Θεωρούμε σαφέστατα ότι χρειάζεται ένα μορατόριουμ στις διαδηλώσεις», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής της δημάρχου Αν Ινταλγκό.

Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη ματαίωση της διαδήλωσης του Σαββάτου, απάντησε ότι «θα προτιμούσε κάτι τέτοιο, αντί να την δει να μετατρέπεται σε αντάρτικο πόλης».

Από το περιβάλλον της Ινταλγκό έγινε γνωστό ότι ο δήμος εξετάζει σοβαρά αυτήν την πιθανότητα.

Η δήμαρχος του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στην πρωτεύουσα.

Περισσότερες από 140 πορείες είναι προγραμματισμένο να γίνουν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ομοσπονδία Attac, μια εκ των οργανωτών αυτών των κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Σχετικά άρθρα