Το σύνολο των αστυνομικών συνδικάτων ζητούν να γίνουν δεκτά από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα», δήλωσαν σήμερα Δευτέρα οι γενικοί γραμματείς τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα επτά συνδικάτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση, θέλουν να εκθέσουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» και απαιτούν η στρατηγική της δημόσιας τάξης να προσαρμοστεί σε περίπτωση νέας κινητοποίησης, εξήγησαν οι γενικοί γραμματείς τους.
«Θέλουμε να διασαφηνίσουμε ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί για το ερχόμενο Σάββατο στο θέμα της δημόσιας τάξης και της διατήρησης της τάξης. Είναι επείγον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Λε Μπαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου επιτρόπων εθνικής αστυνομίας (SPCN), καθώς εκκλήσεις για μια τέταρτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κυκλοφορούν ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Έχουμε ζητήσει χωρίς επιτυχία να γίνουμε δεκτοί από τον υπουργό Εσωτερικών. Ζητάμε τώρα να γίνουμε δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να εξηγήσουμε τις δυσκολίες στη διαχείριση της διατήρησης της τάξης. Αν αυτό ξαναρχίσει όπως αυτό το Σάββατο, θα υπάρξουν τραυματίες και νεκροί στις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Ντελάζ, γενικός γραμματέας της Alliance, στην οποία συμμετέχει η πλειονότητα των αστυνομικών.
Μπορεί τα διαβήματα όλων των αστυνομικών συνδικάτων να είναι παρόμοια, αλλά δεν έχουν ενιαία στάση σε αυτή την περίοδο των επαγγελματικών εκλογών.
Έχουν ζητήσει να γίνουν δεκτοί από τον αρχηγό του κράτους τα εξής συνδικάτα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου: Alliance, Unite-SGP-FO, Unsa-Police, Synergies, SCSI-CFDT, SPCN και SICP.
Οι εκπρόσωποι αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν το επίπεδο «εξάντλησης» των δυνάμεων της τάξης και τη «βία» την οποία αντιμετώπισαν κατά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και στη Γαλλία.
Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως οι Alliance, Synergies και SPCN επιθυμούν μια αλλαγή «παραδείγματος» στη διαχείριση της δημόσιας τάξης, με περισσότερη «ευκινησία» για τις δυνάμεις της τάξης σε περίπτωση νέας διαδήλωσης.
Προτείνουν επίσης να μπορεί ο στρατός να κληθεί «σε ενίσχυση» για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων.
«Πρέπει να δεχθούμε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απελευθερωθούν από ένα στατικό σχήμα. Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον κλασικές διαδηλώσεις αλλά ένα φαινόμενο αντάρτικου πόλης», δηλώνει ο Λε Μπαρς.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περίπου 400 έχουν συλληφθεί συνολικά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, τις πιο βίαιες των τελευταίων ετών στο Παρίσι και όχι μόνο.
Το περασμένο μόνο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 130.000 πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής επικράτειας για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στο αυξανόμενο κόστος ζωής, στην ανεργία, αλλά και στην πολιτική του Μακρόν, που ευνοεί τα πιο εύρωστα κοινωνικά στρώματα, όπως τονίζουν.