Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι πήγε στον Παναμά για «βροχή» επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι πήγε στον Παναμά για «βροχή» επενδύσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Παναμάς, Σι Τζινπίνγκ,

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έφθασε χθες το βράδυ Κυριακής στον Παναμά, όπου σκοπεύει να υπογράψει περίπου 20 διμερείς συμφωνίες.

Ο Σι αφίχθη στις 20.30 τοπική ώρα (03.30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν, στο διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν, όπου έγινε δεκτός με κρατικές τιμές από τον πρόεδρο του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα και την πρώτη κυρία Λορένα Καστίγιο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στον Παναμά ακολουθεί την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με την Ταϊβάν και την απόκτηση διμερών σχέσεων με τη Κίνα το 2017.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής τους στο μέγαρο Λας Γκάρσας περίπου 20 διμερείς συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.λπ.

Ο Σι δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει «μεγάλες προσδοκίες» εν όψει της επίσκεψης, αλλά και ως προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του «νέου δρόμου του μεταξιού» (της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»), των κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο θεωρεί πως ο Παναμάς μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο για τα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για τη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά της, η παναμαϊκή κυβέρνηση προσμένει-μετά την απόφασή της να αλλάξει διπλωματικό εταίρο- βροχή κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές της χώρας.

Το Πεκίνο και ο Παναμάς διαπραγματεύονται επίσης μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σχετικά άρθρα