Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα

Ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Χαλέντ Μασάαλ, Χαμάς,

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο ηγέτης της ισλαμικής παλαιστινικής οργάνωσης Χαμάς, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανακοίνωσε ότι έλαβε πρόσκληση από τη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Το γραφείο του Ισμαήλ Χανίγιε έκανε γνωστό ότι παρέλαβε την πρόσκληση την Τετάρτη από Ρώσο διπλωμάτη.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία διατηρεί επαφές με τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε εκλέχτηκε «ανώτατος ηγέτης» της Χαμάς πέρσι. Ο προκάτοχός του, Χαλέντ Μασάαλ, πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις στη Μόσχα.

Η Χαμάς από το 2007 ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας σχίσμα στην παλαιστινιακή διοίκηση.

Η οργάνωση έχει υποστηριχθεί το παρελθόν από το σιιτικό Ιράν, αν και ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους του Ισλάμ και θεωρείται προστατευόμενη της Τουρκίας.

Το τουρκικό ισλαμικό καθεστώς του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επίσης παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει καταστήσει τη Γάζα σχεδόν «προτεκτοράτο» του μέσω της Χαμάς.

Η Χαμάς, εκτός από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύει ανά καιρούς στο Ισραήλ, βρίσκεται και πίσω από τρομοκρατικές επιθέσεις με αυτοκίνητα που πέφτουν πάνω σε πεζούς, ή τυχαία μαχαιρώματα περαστικών σε δρόμους του Ισραήλ, μεθόδους που έχει αντιγράφει και το Ισλαμικό Κράτος σε επιθέσεις του σε χώρες της Ευρώπης.

Η Χαμάς έχει κατηγορηθεί ότι ενίσχυε το Ισλαμικό Κράτος στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, με άνδρες και οπλισμό που παραλάμβανε από την Τουρκία, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Σίσι.

Η Ρωσία υποτίθεται ότι διατηρεί επαφές με τη Χαμάς επειδή ενδιαφέρεται για τη συμφιλίωση της με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη.

Σχετικά άρθρα