Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» απείλησε τις πετρελαϊκές εταιρείες – Θέλουν μερίδιο δίχως λύση του Κυπριακού

Ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» απείλησε τις πετρελαϊκές εταιρείες – Θέλουν μερίδιο δίχως λύση του Κυπριακού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάι, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Πρέπει να εφαρμοσθούν μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και να πνιγόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις χάνοντας χρόνο, δήλωσε ο κατοχικός «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι η μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί είτε με βιώσιμη και δίκαιη λύση είτε με μια αμοιβαία αλληλοσύνδεση που θα διευρυνθεί με προσωρινές ρυθμίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» εξήγησε ότι αυτή η αμοιβαία αλληλοσύνδεση –όπως την ονόμασε– μπορεί να επιτευχθεί, και χωρίς να υπάρχει λύση του Κυπριακού, μεταξύ των πλευρών σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια.

«Η μόνιμη σταθερότητα βασίζεται σε τέτοιους είδους σχέσεις».

Ο κ. Οζερσάι προέβη σε δήλωση στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» μετά από ομιλία του σε εκδήλωση του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ που πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα CDU, στο Μιλάνο.

Θέτουμε τις απόψεις μας για το θέμα του φυσικού αερίου σε διαφορετικές πλατφόρμες διεθνώς ώστε να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε.

Προσπαθούμε να καταλάβουν όλοι την εξωτερική μας πολιτική, ανταλλάσσοντας απόψεις με άτομα που παίρνουν αποφάσεις ή επηρεάζουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Οζερσάι.

Ο ίδιος, είπε, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι πως εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο συζητούμε θεωρητικά και αφηρημένα για το μέλλον, χάνοντας ενέργεια και δεν ζούμε στο σήμερα.

«Είναι αναπόφευκτη μια σχέση που θα δημιουργηθεί πάνω σε συνεργασία και απτά βήματα».

Στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε την θέση του ότι η «ελληνοκυπριακή ηγεσία», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους «από τον καιρό που ο Παπαδόπουλος βγήκε με δάκρυα στα μάτια να καλέσει τους Ελληνοκύπριους το 2004 να πουν όχι στο δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το κράτος τους».

Αυτό, συνέχισε, (σ.σ. :την μη επιθυμία των Ε/κ για διαμοιρασμό της εξουσίας) το βλέπουμε και στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα λίγο πριν από το Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε πως η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αν θέλει ή όχι να μοιραστεί και την διαχείριση του πλούτου θα είναι «ένας χάρτης ηλιοτρόπιου» (σ.σ.: αν θα ανθίσει).

«Μέχρι σήμερα αυτό το θέμα το έχουν αναγάγει σε ζήτημα κυριαρχίας και αποφεύγουν να το συζητήσουν μαζί μας προβαίνοντας σε μονομερή βήματα που είναι απτά δείγματα της μη θέλησής τους για διαμοιρασμό».

Στο θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο κατώφλι.

«Αφού οι εταιρείες φυσικού αερίου ανέλαβαν ένα τέτοιο ρίσκο, τότε θα πρέπει να διαχειριστούν και την ευθύνη».

Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δηλώνουν ότι το φυσικό αέριο έχουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, τότε «δεν τίθεται θέμα αυτό το αέριο να βγει στις διεθνείς αγορές χωρίς την δική μας συμμετοχή και στο τέλος τέλος την έγκρισή μας».

Εάν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν νιώθουν υποχρεωμένες να καθίσουν να τα βρουν με την ελληνοκυπριακή ηγεσία και την τουρκοκυπριακή πλευρά πριν αυτές οι πηγές διοχετευθούν στην διεθνή αγορά, δεν υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, δήλωσε ο «υπεξ» «τότε θα πονέσει το κεφάλι όλων. Θα μεγαλώσει και το ρίσκο που θα πάρουν οι εταιρείες».

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι «η σχετική σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο καθεστώς στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν.

»Λόγω αυτής της σχετικής σταθερότητας κάποιοι διεθνείς παράγοντες δεν προσπαθούν ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να αλλάξει, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αυτό».

«Η μόνιμη σταθερότητα μπορεί να γίνει εφικτή μόνο, και μόνο, με αμοιβαία αλληλοσύνδεση», κατέληξε.

Το TRIBUNE αποσαφηνίζει

Το τουρκικό «επιχείρημα» λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ή «Νότια Κύπρο», δεν μπορεί «μονομερώς» να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ νότια του νησιού.

Λένε, οι Τούρκοι, ότι αυτά αποτελούν περιουσία όλων των Κυπρίων, οπότε πρέπει να έχουν και οι Τουρκοκύπριοι συμμετοχή στην εκμετάλλευσή τους.

Ενώ όμως προβάλουν αυτή τη θέση, που ως προϋπόθεση έχει μια ενιαία Κύπρο, συγχρόνως αναφέρονται στο μερίδιο κάποιας «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», δηλαδή στο ψευδοκράτος.

Άρα, ενώ οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο υπάρχει ένα «τουρκικό κράτος», το οποίο θεωρούν ξεχωριστό από τον ελεύθερο νότο, απαιτούν ο Βορράς να έχει μερίδιο στα κοιτάσματα του Νότου.

Σαν δηλαδή η Βόρεια Ιρλανδία να ζητά μερίδιο από την ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά ότι μερίδιο από τα κοιτάσματα έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, επειδή δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και θεωρεί τους Τουρκοκύπριους υπό κατοχή πολίτες της.

Όσο όμως η Τουρκία επιμένει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει κάποιο (ψευδο)κράτος, αυτό εννοείται ότι δεν δύναται να αξιώνει μερίδιο από ένα άλλο κράτος, εν προκειμένω την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να έχει λόγο σε ό,τι συμβαίνει στην ελεύθερη ΑΟΖ στις θάλασσες νότια της Κύπρου.

Προφανώς και οι Τουρκοκύπριοι θα λάβουν το μερίδιό τους όταν και όποτε αποκατασταθεί η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως ψευδοκράτος όμως δεν δικαιούνται «στάλα».

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η Τουρκία αναφέρεται εσχάτως και στο Διεθνές Δίκαιο δίχως όμως να προσδιορίζει ποιο είναι αυτό.

Ελλάδα και Κύπρος επικαλούνται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Άρα, εξ ονόματος ποιανού Διεθνές Δικαίου ομιλεί η Τουρκία; Εκείνου που δεν αναγνωρίζει;

Η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να πάρει «κομμάτι» της κυπριακής ΑΟΖ χρησιμοποιώντας ως προγεφύρωμα και Δούρειο Ίππο το ψευδοκράτος και μάλιστα δίχως επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή επανένωση της νήσου.

Προσπαθεί δηλαδή να έχει «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», συμπεριφορά που κρίνεται ως αλαζονική, επιθετική και πειρατική, πέρα από κάθε λογική και κάθε έννοια του Διεθνές Δικαίου.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διαμήνυσε στην τουρκική πλευρά ότι κανείς δεν την αποκλείει, αρκεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτον η Κύπρος θα επανενωθεί ως ενιαίο κυρίαρχο κράτος, δίχως ξένα στρατεύματα στο έδαφός της και εγγυήτριες δυνάμεις και η Τουρκία θα περιοριστεί στις δικές της θάλασσες, οι οποίες μπορεί να είναι περιορισμένες αλλά -ας το εμπεδώσει επιτέλους αυτό- τις έχασε σε πολέμους πριν ένα αιώνα.

Σχετικά άρθρα