Ο Σύρος πρόσφυγας που έζησε εγκλωβισμένος επτά μήνες στο αεροδρόμιο της Μαλαισίας και μετά οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών, αναμένεται να προσγειωθεί τη Δευτέρα στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου και του χορηγήθηκε άσυλο.
Ο λόγος για τον 37χρονο Χασάν αλ Κοντάρ, η ιστορία του οποίου έγινε γνωστή όταν ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με τον ίδιο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου βρέθηκε τις 7 Μαρτίου.
Breaking news ✌✌ pic.twitter.com/o2vQGROBdS
— Hassan Al Kontar (@Kontar81) November 26, 2018
«Υπάρχει μια τεράστια αίσθηση ανακούφισης, είναι ακόμα λίγο απίστευτο», σχολίασε στο BBC για την εξέλιξη της υπόθεσης μία εθελόντρια της καναδικής Κοινότητας Φροντίδας. «Ήταν ένα μακρύ ταξίδι με πολλά σκαμπανεβάσματα», συμπλήρωσε.
Η συνήγορος του 37χρονου Σύρου πρόσφυγα επιβεβαίωσε στο BBC την χορήγηση ασύλου και την μετεγκατάσταση του Χασάν αλ Κοντάρ στον Καναδά.
«Η υπόθεσή του είναι ενδεικτική των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο» δήλωσε, τονίζοντας ότι γίνεται όλο και δυσκολότερο για τους πρόσφυγες να βρουν ασφαλές μέρος για να ζήσουν. «Είναι από τους τυχερούς», συμπλήρωσε.
Το ομοσπονδιακό τμήμα μετανάστευσης του Καναδά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη χορήγηση ασύλου στον Χασάν αλ Κοντάρ, επικαλούμενο τους νόμους περί ιδιωτικότητας.
«Ενώ δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, κάθε αίτηση εξετάζεται με δίκαιο τρόπο, βάσει των δεδομένων της», ανέφερε σε δήλωσή του.
Πλήθος οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερασπίστηκαν την υπόθεση του Χασάν αλ Κοντάρ και συγκέντρωσαν περισσότερες από 62.000 υπογραφές απευθυνόμενες προς τον υπουργό μετανάστευσης του Καναδά, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.
Ο Χασάν αλ Κοντάρ έφυγε από τη Συρία και μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργαζόταν ως ασφαλιστής, ωστόσο δεν μπορούσε να ανανεώσει το διαβατήριό του διότι δεν είχε ολοκληρώσεις τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να συλληφθεί το 2016.
Το 2017 κατάφερε να ανανεώσει το διαβατήριό του – άγνωστο πώς – αλλά τελικώς απελάθηκε στη Μαλαισία, σε μία από τις λίγες χώρες που παρέχει βίζα σε Σύρους αμέσως μόλις πατήσουν τα εδάφη της, λαμβάνοντας μία τρίμηνη τουριστική βίζα.
Όταν έληξε, επιχείρησε να ταξιδέψει στην Τουρκία, αλλά δεν του επετράπη να επιβιβαστεί στην πτήση του.
Κατάφερε να φτάσει στην Καμπότζη, αλλά συνελήφθη και εστάλη πίσω στη Μαλαισία. Έκτοτε έμενε στο αεροδρόμιο, αναμένοντας να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημά του.