«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην τελετή έναρξης της γεώτρησης στη Μερσίνα, τονίζοντας ότι στόχος είναι μια ανεξάρτητη και ισχυρή Τουρκία στην ενέργεια.
O Τούρκος υπουργός προανήγγειλε και άλλη μία γεώτρηση, στην περιοχή των Αδάνων σε λίγο καιρό.
«Είμαστε συγκινημένοι για την έναρξη γεώτρησης στα ρηχά νερά της Μερσίνας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «τα βήματα που κάνουμε είναι ικανά να αλλάξουν όχι μόνο την αγορά ενέργειας στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι «η Τουρκία εκπληρώνοντας την αποστολή που της έχει ορίσει η ιστορία, θα είναι ο υποστηρικτής της ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
»Όπως έχουμε πει και προηγουμένως δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός.
»Αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε την οικονομία μας με τις δικές μας πηγές χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.
»Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε και στην περιοχή μας.
»Εμείς κινούμαστε με τη δική μας στρατηγική στο θέμα της ενέργειας».
Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι έγιναν πρώτα έρευνες με το «Ορούτς Ρέις» και το «Μπαρμπαρός», στη συνέχεια ξεκίνησε η γεώτρηση του «Πορθητή» και σήμερα ξεκινά γεώτρηση στα ρηχά νερά.
«Τις έρευνες στα ρηχά νερά θα τις πραγματοποιήσουμε με την πλατφόρμα γεώτρησής μας που μπορεί να φτάσει στα 101 μέτρα και στα 90 μέτρα βάθος νερού.
»Αρχικά θα κάνουμε δύο γεωτρήσεις στα ρηχά νερά στην ανατολική Μεσόγειο όπου έχουμε δικαιοδοσία.
»Μετά από αυτές τις γεωτρήσεις, που τις έχουν σχεδιάσει αποκλειστικά Τούρκοι πολιτικοί μηχανικοί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε.
»Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
»Ο Πορθητής, το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις, και το νέο γεωτρύπανο που θα προσθέσουμε σύντομα στο νηολόγιό μας είναι η σφραγίδα της παρουσίας μας στις θάλασσες», υποστήριξε.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η πρώτη γεώτρηση στα ρηχά νερά είναι αυτή της Μερσίνας η οποία θα γίνει στην περιοχή που ονομάζεται Βόρειο Ερντεμλί-1 και θα φτάσει σε βάθος 2 χιλιάδων 100 μέτρων.
«Μετά την πλατφόρμα θα την μεταφέρουμε στα Άδανα/Καράτας.
»Κι εκεί θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση στην περιοχή Κουζούπιναρί-1 σε βάθος 4 χιλιάδες 100 μέτρα.
»Η δεύτερη γεώτρησή μας εκεί θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες.
»Μετά που θα ολοκληρωθούν αυτές οι γεωτρήσεις μας θα συνεχίσουμε με μεγάλη ταχύτητα.
»Δεν θα αφήσουμε ούτε ρηχά ούτε βαθιά νερά που να μην τα ερευνήσουμε.
»Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται υπομονή για την έρευνα υδρογονανθράκων», ανέφερε.