Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γάλλοι προσπαθούν να εκτιμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα»

Οι Γάλλοι προσπαθούν να εκτιμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα, Μπρούνο Λεμέρ,

Με πωλητές λιανικής και ασφαλιστές συναντάται σήμερα Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, σε μία προσπάθεια να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ενάντια στην αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Φορώντας κίτρινα γιλέκα, οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Νοεμβρίου κλείνοντας εθνικές οδούς σε όλη τη γαλλική επικράτεια είτε βάζοντας φωτιά σε οδοφράγματα είτε τοποθετώντας βαριά οχήματα. Κατά περιπτώσεις, εμποδίζουν ακόμη και την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα ή εργοστάσια.

Οι πωλητές λιανικής προειδοποιούν ότι η συνέχεια των διαδηλώσεων θα έχει ενδεχομένως επιπτώσεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στους φόρους που επέβαλε πέρσι η γαλλική κυβέρνηση σε ντίζελ και βενζίνη, με την προοπτική οι πολίτες να στραφούν σε πιο καθαρές μορφές μεταφοράς.

Η ένταση κλιμακώθηκε ωστόσο το Σάββατο, όταν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 101 ατόμων στο Παρίσι, ενώ 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις.

«Είδα βία που είναι μη αποδεκτή. Επείγει να ξαναχτίσουμε την ενότητα του έθνους και να ξαναρχίσουμε τον διάλογο», τόνισε ο Λεμέρ.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» όμως έχει περάσει τα γαλλικά σύνορα και εξαπλώνεται στο Βέλγιο, όπου την τελευταία εβδομάδα, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκρουστεί με αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα