Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαβάστε το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το BREXIT

Διαβάστε το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το BREXIT
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ηνωμένο Βασίλειο,

Τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την πολιτική δήλωση που καθορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσεις με το Λονδίνο μετά το Brexit ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κυριακάτικη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019 ενώ επαναλαμβάνει τη βούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Συνόδου:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Βάσει αυτού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εύτακτη αποχώρηση.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πολιτική δήλωση η οποία καθορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη βούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πολιτική δήλωση. Η προσέγγιση της Ένωσης θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τις συνολικές θέσεις και αρχές που εκτίθενται στους προσανατολισμούς του Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει συνεχώς υπό την εποπτεία του το θέμα.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευχαριστεί τον Michel Barnier για τις άοκνες προσπάθειές του ως επικεφαλής διαπραγματευτή καθώς και για την συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα