Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρήκαν λύση για το Γιβραλτάρ Βρετανία και Ισπανία οπότε το BREXIT προχωρά κανονικά

Βρήκαν λύση για το Γιβραλτάρ Βρετανία και Ισπανία οπότε το BREXIT προχωρά κανονικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γιβραλτάρ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ντόναλντ Τουσκ, Πέδρο Σάντσεθ,

Την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βρετανία για το Brexit θα συστήσει την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά και τη λύση που βρέθηκε στο θέμα του Γιβραλτάρ και του επαπειλούμενου βέτο από την Ισπανία.

«Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η Ε.Ε. των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου που επεξεργάστηκε το Reuters, κατά την αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, η Ε.Ε. θα διακηρύξει ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.

«Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ.

»Αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνομιλία που είχε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι «η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων».

Η δήλωση του Γιούνκερ έγινε μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, ώστε να αποσύρει το βέτο της για τη συμφωνία της Ε.Ε με τη Βρετανία για το Brexit, η οποία αναμένεται ότι θα εγκριθεί αύριο.

Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της Ε.Ε, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

Σχετικά άρθρα