Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί βάζουν τέλος στα σχέδια Ερντογάν – Στήνουν φυλάκια μεταξύ Κούρδων της Συρίας και Τουρκίας

Οι Αμερικανοί βάζουν τέλος στα σχέδια Ερντογάν – Στήνουν φυλάκια μεταξύ Κούρδων της Συρίας και Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζέιμς Μάτις, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

«Νεκρή ζώνη» δημιουργούν οι Αμερικανοί στα σύνορα των Κούρδων της Συρίας (βόρεια Συρία) με την Τουρκία. Αυτή η νεκρή ζώνη θα επιτηρείται από αμερικανικά συνοριακά φυλάκια-παρατηρητήρια.

Με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας.

Την εγκατάσταση των συνοριακών φυλακίων ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις και η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει δριμεία αντίδραση από την Άγκυρα.

Η δημιουργία της νεκρής ζώνης από τους Αμερικανούς βάζει οριστικό τέλος στις απειλές και στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη (δυτικά του Ευφράτη έχει ήδη εισβάλει) και να καταλάβει ολόκληρη τη βόρεια Συρία, δηλαδή το συριακό δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα).

Με αυτή τους την απόφαση οι Αμερικανοί σαφέστατα προστατεύουν την κουρδική ελευθερία, που κερδήθηκε με αίμα πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και επίσης σαφέστατα «τελειώνουν» τα νεο-οθωμανικά σχέδια Ερντογάν για επέκταση της τουρκικής επικράτειας στα σύνορα του «Όρκου του Έθνους» [διαβάστε σχετικά εδώ για τον τουρκικό Όρκο του Έθνους].

Οι Αμερικανοί βάζουν δύο κόκκινες γραμμές στον Ερντογάν. Η μία είναι στη Συρία και η άλλη στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν θα περάσεις» του λένε και ο Τούρκος τρελαίνεται.

Τα συνοριακά φυλάκια θα επανδρωθούν από τους ήδη αναπτυγμένους Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία.

Την Πέμπτη κουρδικές ιστοσελίδες έγραψαν ότι οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε μια συμφωνία με τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ (εις τον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα), που προβλέπει την προστασία των Κούρδων και των Αράβων και Ασσυρίων συμμάχων τους, που συνιστούν τις SDF και έχουν απελευθερώσει τα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των SDF και του Διεθνούς Συνασπισμού θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ελευθερία και πιθανόν την αυτοδιάθεση των Κούρδων και των συμμάχων τους στις SDF απέναντι σε Τούρκους και συριακό καθεστώς.

Σχετικά άρθρα