Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόβος στην Τουρκία – Πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν κουρδική αυτοδιάθεση – Τι είπε ο Ακάρ

Φόβος στην Τουρκία – Πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν κουρδική αυτοδιάθεση – Τι είπε ο Ακάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζέιμς Μάτις, Τζιχαντιστές, Τζόσεφ Ντάνφορντ, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα μεταφέρει την «δυσφορία» της στους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τα σχεδιαζόμενα (στρατιωτικά) παρατηρητήριά τους (φυλάκια) στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, μετά από μια εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα των Εκπαιδευτικών της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είχε μια συνομιλία με τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ Τζόσεφ Ντάνφορντ, στις 18 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του «Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας του Χάλιφαξ» στον Καναδά, σχετικά με τα σχεδιαζόμενα φυλάκια των ΗΠΑ στα συριακά σύνορα.

«Έχουμε δηλώσει ότι τα φυλάκια που θα εγκαταστήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα συριακά σύνορα θα έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο […] και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας εκφράσαμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίληψη ότι «οι Αμερικανοί στρατιώτες προστατεύουν με κάποιο τρόπο τους τρομοκράτες του YPG και τους προστατεύουν», πρόσθεσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι πρακτικές αυτές θα καταστήσουν την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην περιοχή «πολύ πιο περίπλοκη» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τη χώρα από κάθε είδους απειλές, συμπεριλαμβανομένων και πέρα από τα σύνορα.

«Αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θα κόψουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση YPG, που δεν διαφέρει από το PKK, το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Στις 21 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν συνοριακά φυλάκια-παρατηρητήρια στη βόρεια Συρία.

Για τα φυλάκια αυτά, όπως εξήγησε, δεν θα χρειαστούν επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες. Οι 2.000 που ήδη βρίσκονται στη Συρία αρκούν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προσπάθησε να καθησυχάσει και την Τουρκία, δηλώνοντας ότι αυτά τα συνοριακά φυλάκια θα φροντίζουν και για την ασφάλεια της τουρκικής επικράτειας.

Τι φοβάται η Τουρκία

Οι Τούρκοι ανησυχούν ότι οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν και να προστατέψουν την κουρδική αυτοδιάθεση στη Συρία, αναπτύσσοντας στρατεύματα περιμετρικά των συνόρων της Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν).

Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο «θάβει» τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και προκαλεί φόβους στην Άγκυρα για μελλοντική διχοτόμηση της Τουρκίας.

Οι σοσιαλιστικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είναι κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία.

Αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Οι YPG και οι SDF, με την υποστήριξη των δυτικών και κυρίως των Αμερικανών, πολέμησαν με πάθος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και πιστώνονται μεγάλο μέρος της ήττας της οργάνωσης.

Η Τουρκία, που υποστήριξε Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα στη Συρία και στο Ιράκ, αποσκοπώντας να επεκτείνει τα εδάφη της στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, θεωρεί τους Κούρδους ως τη μεγαλύτερή της απειλή.

Όχι μόνο γιατί οι Κούρδοι κατάφεραν και ανέτρεψαν, με την ένοπλη αντίστασή τους, τους ισλαμικούς και τουρκικούς σχεδιασμούς για παλινόρθωση του χαλιφάτου, αλλά και γιατί ολόκληρη η νοτιοανατολική Τουρκία είναι το τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν.

Στο τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν διεξάγει ανταρτοπόλεμο από τη δεκαετία του 1980 το Εργατικό Κόμμα Κουριστάν (PKK), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Η Τουρκία ισχυρίζεται ακόμα ότι οι YPG της Συρίας είναι παρακλάδι του PKK.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι Κούρδοι θα διαμελίσουν μια ημέρα την Τουρκία διεκδικώντας την ίδρυση δικού τους κράτους, ενοποιώντας τη διαμελισμένη μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν πατρίδας τους.

Οι Κούρδοι είναι ένα έθνος 40 εκ. ανθρώπων χωρίς ελεύθερη πατρίδα. Είναι γηγενείς της Μέσης Ανατολής, θεωρούνται οι απόγονοι των αρχαίων Μηδών.

Σχετικά άρθρα