Πίσω στις Βρυξέλλες θα σπεύσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το Σάββατο προκειμένου να ολοκληρώσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ό,τι έχουν αφήσει στη μέση.
Η μεγάλη μέρα, η μέρα της Συνόδου Κορυφής, είναι την Κυριακή. Έως τότε, η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει διακαώς ότι τα όποια προβλήματα για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν λυθεί.
Η ανακοίνωση του έκτακτου ταξιδιού αναμένεται από ώρα σε ώρα, με τη σημείωση ωστόσο ότι δεν πραγματοποιείται επειδή υπάρχουν «μεγάλα προβλήματα» στη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση.
Η ίδια η Μέι ωστόσο αναγνώρισε χθες Τετάρτη, μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι μένουν ακόμη ορισμένα σοβαρά προβλήματα να επιλυθούν.
Μέχρι στιγμής, μία σοβαρή απειλή για το σχέδιο συμφωνίας είναι οι απειλές της Μαδρίτης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, επανέλαβε χθες το βράδυ το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η Ισπανία να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit, εάν δεν λάβει τις απαιτούμενες εγγυήσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ.
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τους όρους του διαζυγίου στις 29 Μαρτίου του 2019.
Το 585 κείμενο της συμφωνίας ωστόσο, το οποίο καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, οικονομικά θέματα και τα ιρλανδικά σύνορα, βρίσκει σθεναρές αντιδράσεις εντός και εκτός βρετανικής κυβέρνησης.
Εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Δεκέμβριο, η Μέι θα προσπαθήσει να περάσει την εικόνα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η Ε.Ε. έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται.
Κύριος στόχος πλέον των Βρυξελλών είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το κείμενο της διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία.
Υιοθετώντας πολύ αυστηρό τόνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραστεί στη Σύνοδο την Κυριακή εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη όλων για το κείμενο.