Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το DUP έστειλε την πρώτη προειδοποιητική «κανονιά» στην Τερέζα Μέι

Πώς το DUP έστειλε την πρώτη προειδοποιητική «κανονιά» στην Τερέζα Μέι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τερέζα Μέι,

Σαφέστατο μήνυμα διαμαρτυρίας για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες έστειλε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αποσύροντας την υποστήριξή του στους Τόρις και κλονίζοντας κατά συνέπεια την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η ηγέτιδα του κόμματος Αρλίν Φόστερ απέσχε από μία κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, τη Δευτέρα το βράδυ, στη Βουλή των Κοινοτήτων ρίχνοντας την πρώτη προειδοποιητική βολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ήταν η πρώτη φορά που το DUP απέσυρε τη στήριξή του στο Συντηρητικό Κόμμα, θέτοντας εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον πλέον η κυβέρνηση της Μέι είναι σε θέση να περνάει κρίσιμα νομοσχέδια στη βουλή.

Το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η 585 σελίδων συμφωνία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να την ψηφίσει, εάν η Μέι δεν αποσύρει το λεγόμενο backstop, το οποίο προβλέπει αυξημένους ρυθμιστικούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε ωστόσο ότι η συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία για το Brexit και δεν απειλείται.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους και να αποκαταστήσει τη σχέση του DUP με τους Τόρις, η Μέι προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία για το Brexit θα θέσει την επαρχία σε «εξαιρετική θέση».

«Βάσει της συμφωνίας αυτή, είναι βέβαιο ότι μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε άρθρο της στην «Belfast Telegraph».

Σχετικά άρθρα