Η Κύπρος εξετάζει την κατάργηση επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους σε έναν νέο μισθό, καθώς και τη μείωση ορισμένων άλλων που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, όπως είναι η καταβολή οδοιπορικών για να συμμετέχουν οι βουλευτές στις συνεδρίες της Βουλής.
Για τον σκοπό αυτό, το κυπριακό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές του Προέδρου της Βουλής ανέρχονται στις 73.718 ευρώ και των βουλευτών στις 50.867 ευρώ, ενώ οι βουλευτές δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμά τους.
Όσον αφορά τα επιδόματα, όπως αναφέρει το philenews.com, δίδονται στους βουλευτές ως ακολούθως:
-Επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών με ετήσιο κόστος 713.512 ευρώ: Παραχωρείται στους 55 βουλευτές και στους τρεις Αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων. Αναλογεί στον καθένα το ποσό των 12.302 ευρώ ετησίως.
Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται στους βουλευτές για την εργοδότηση γραμματέων. Ωστόσο, ουδείς βουλευτής εργοδοτεί γραμματέα καθώς διαθέτουν κοινοβουλευτικούς συνεργάτες τους οποίους πληρώνει το Κράτος.
Το επίδομα είναι συντάξιμο. Ως εκ τούτου, οι βουλευτές με την αποχώρησή τους λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά 513 ευρώ μηνιαίως και αυξημένο εφάπαξ κατά 28.704 ευρώ (δύο θητείες).
-Επίδομα παραστάσεως με ετήσιο κόστος 1.390.898 ευρώ: Παραχωρείται στον Πρόεδρο της Βουλής (29.346 ετησίως) και στους 58 βουλευτές (από 23.475 ετησίως).
Το επίδομα αυξάνεται με τις εκάστοτε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές και είναι συντάξιμο. Ως εκ τούτου, οι βουλευτές με την αποχώρησή τους λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά 973 ευρώ μηνιαίως και αυξημένο εφάπαξ κατά 54.481 (δύο θητείες).
-Επίδομα κατ’ αποκοπή με ετήσιο κόστος 409.015 ευρώ: Ο κάθε βουλευτής λαμβάνει από 590 ευρώ μηνιαίως ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του. Το επίδομα καταβάλλεται και κατά την καλοκαιρινή περίοδο που η Βουλή δεν συνεδριάζει.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι και απαίτηση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) η ρύθμιση των επιδομάτων των βουλευτών.
Μάλιστα, στην έκθεση της που κυκλοφόρησε για την Κύπρο, τον Σεπτέμβριο, γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα αντικατάστασης των επιδομάτων των βουλευτών με έναν σταθερό μισθό.