Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε πανικό ο Ερντογάν απειλεί τώρα και την Κύπρο και την ExxonMobil – Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Κύπρου

Σε πανικό ο Ερντογάν απειλεί τώρα και την Κύπρο και την ExxonMobil – Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Σε πανικό βρίσκεται ο σουλτάνος Ερντογάν, που βλέπει ότι είναι παντελώς απομονωμένος και κυρίως έχει απέναντι του τις ΗΠΑ και απειλεί ακόμη και την ExxonMobil που κάνει έρευνες της στο Οικόπεδο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ. Δηλώνει μάλιστα απειλιτικά ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει και αυτή έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, μια ενέργεια που θεωρείται ευθέως πολεμική.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι:

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν Οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.

»Αυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

»Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

»Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων.

»Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

»Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος), για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο (σ.σ. ποιο ακριβώς; Δεν μας το λένε;), ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

»Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. ψευδοκράτος) προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

Αντιλαμβάνεστε την αντίφαση. Από τη μία διεκδικούν μερίδιο από την ελεύθερη ΑΟΖ, στα νότια του νησιού και από την άλλη ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποιο κράτος στη Βόρεια Κύπρο, εννοώντας το ψευδοκράτος, που έδωσε άδεια για έρευνες στην κατεχόμενη ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι πρέπει να αποφασίσουν: Εάν επιμένουν στο ψευδοκράτος τότε οι Τουρκοκύπριοι, ως πολίτες άλλου κράτους, δεν έχουν μερίδιο από την ΑΟΖ στον νότο.

Εάν διεκδικούν μερίδιο από την ΑΟΖ στον νότο για τους Τουρκοκύπριους σημαίνει ότι θέλουν να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπότε δεν υπάρχει το ψευδοκράτος, άρα δεν μπορούν να το επικαλούνται για έρευνες στην κατεχόμενη ΑΟΖ.

Αλλά, από τη μία να επικαλούνται ως κανονικό κράτος το ψευδοκράτος, το οποίο τους αδειοδότησε να κάνουν έρευνες στη δική του ΑΟΖ στον βορρά και στην ίδια ανακοίνωση να διεκδικούν μερίδιο από την ΑΟΖ άλλου κράτους στο νότο, είναι αυτονόητο ότι πρόκειται περί παραλογισμού.

Για αυτό τον λόγο και οι Τούρκοι καλά θα κάνουν να εμπεδώσουν ότι εάν κινηθούν προς την κυπριακή ΑΟΖ οι ενωμένοι στόλοι θα τους συντρίψουν. Θα υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή και η χώρα τους θα διαμελιστεί.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Υποστηρίζουμε σθεναρά την Κύπρο

Παυλόπουλος: Υπερασπιζόμενοι την Κύπρο υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα

Σχετικά άρθρα