Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σχοινάς: Βουλγαρία και Ρουμανία θα εισέλθουν στη Συνθήκη Σένγκεν

Σχοινάς: Βουλγαρία και Ρουμανία θα εισέλθουν στη Συνθήκη Σένγκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς, Ρουμανία, Συνθήκη Σένγκεν,

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία και ίσως και η Ρουμανία δεν θα αργήσουν να εισέλθουν στη Συνθήκη Σένγκεν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας «Benelux» της Βαλκανικής, η οποία θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη και θα τελειώνει στην Πελοπόννησο, διατύπωσε από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να συμβεί η είσοδος της Βουλγαρίας -και ελπίζω και της Ρουμανίας- στο Σέγκεν, γεγονός που θα καταργήσει κάθε είδους συνοριακό έλεγχο σε μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 30 εκατ. θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες και θα βοηθήσει στην εμφάνιση μιας Benelux της Βαλκανικής» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, επισήμανε, πως δεν χωράει αμφιβολία ότι έχουν ούριο άνεμο, όπως και συνολικά η χώρα.

«Το momentum είναι σωστό, είναι καλό. Έχουμε την έξοδo από το πλαίσιο της εποπτείας, η χώρα συνεχίζει να είναι η μόνη σε ακτίνα 500-600 χλμ που είναι στην πρώτη ταχύτητα, στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που μετέχει στην ΕΕ, την Ευρωζώνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Σένγκεν και το ΝΑΤΟ, δηλαδή έχει πέντε στα πέντε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, ότι το 2019 θα υπάρχει ξεκάθαρη και ασφαλής εικόνα για την -όπως πιστεύει- «αρκετά γενναιόδωρη» χρηματοδότηση εκείνων των κοινοτικών πολιτικών, που κάνουν τη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα στην περιοχή, στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν περισσότεροι πόροι, π.χ. για την επιχειρηματικότητα. ή τις «πράσινες» επενδύσεις, αφού -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- «ρίξαμε αρκετό τσιμέντο και ήρθε πλέον η ώρα να περάσουμε στο νέο πλαίσιο, στις νέες, πιο έξυπνες υποδομές».

«Οι κυβερνήσεις στα δυτικά Βαλκάνια χρωστούν στην ΕΕ μεγαλύτερη πολιτική ιδιοκτησία του ευρωατλαντικού τους προσανατολισμού».

Όσον αφορά «την επικοινωνία, το μάρκετινγκ και το branding» της περιοχής των δυτικών Βαλκαίων, ο κ.Σχοινάς, είπε, ότι ούτε η ΕΕ, ούτε οι εκεί κυβερνήσεις, έχουν καταφέρει πολλά σε αυτό το πεδίο.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ματιά στην περιοχή, πιο επικοινωνιακή.

»Η βασική ευθύνη για αυτό είναι ευθύνη των κυβερνήσεων σε αυτές τις χώρες.

Οι κυβερνήσεις (των δυτικών Βαλκανίων) μας χρωστάνε (στην ΕΕ) μεγαλύτερη πολιτική ιδιοκτησία του ευρωατλαντικού τους προσανατολισμού, έναν λόγο που να εξηγεί και να υπερασπίζεται την Ευρώπη, όχι να την απαξιώνει όπως συχνά γίνεται -ή ακόμη χειρότερα- να ιδιωτικοποιεί τις επιτυχίες και να βρυξελλοποιεί τις αποτυχίες.

Χρειαζόμαστε επίσης στο εσωτερικό των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ένα μεγαλύτερο πολιτικό consensus, αφού διαπιστώνουμε ότι πολύ συχνά, στο όνομα πρόσκαιρων αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων, ο ευρωατλαντικός δρόμος που πρέπει να είναι μονόδρομος, γίνεται δρόμος αμφισβήτησης», τόνισε.

«Η ΕΕ χτίζει σχολεία και νοσοκομεία στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά άλλοι αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες και ραδιόφωνα».

Ως προς τις ευθύνες της ΕΕ, σημείωσε, ότι και η ΕΕ έχει ευθύνη, «την ευθύνη των αριθμών καταρχήν», γιατί η ΕΕ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των δυτικών Βαλκανίων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% συνολικού εμπορίου, πάνω από 44-45 δισ. ευρώ.

«Πώς γίνεται λοιπόν η Ευρώπη, με τόσο εκατομμύρια, να μην έχει κερδίσει τη μάχη του branding και της επικοινωνίας στα δυτικά Βαλκάνια;

Μια πρόχειρη εξήγηση είναι ότι στα δυτικά Βαλκάνια ως ΕΕ χτίζουμε νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, δικαστήρια και φυλακές, ενώ, κάποιοι άλλοι, με πολύ λιγότερα λεφτά αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες και ραδιόφωνα.

Εκεί εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε, δεν είναι το core business μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Xρειαζόμαστε μια συναντίληψη, πιο στοχευμένη, συντονισμένη, συνεπή επικοινωνία, με πιο απλά μηνύματα, με δράσεις επικοινωνιακές που θα στοχεύουν σε αποτελέσματα.

»Και ίσως χρειαζόμαστε και μια μικρή αλλαγή στην ορολογία.

»Ο όρος Βαλκάνια δεν είναι κατάλληλος για αυτό που ψάχνουμε, προτείνω τον όρο Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα