Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Παραιτήθηκε από υπ. Άμυνας ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζητώντας έκτακτες εκλογές

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Παραιτήθηκε από υπ. Άμυνας ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζητώντας έκτακτες εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άβιγκντορ Λίμπερμαν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Χαμάς,

Ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προέβη σε αυτή την κίνηση διαμαρτυρόμενος για την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Τρίτη με τους ισλαμιστές στη Γάζα μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου.

«Πράγματι βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε δημοσιογράφους στην Κνεσέτ, στην ισραηλινή Βουλή, μετά από συνεδρίαση που είχε με την πενταμελή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Προσπάθησα να παραμείνω πιστό μέλος αυτής της κυβέρνησης και να κάνω να ακουστεί μια άλλη άποψη, με μεγάλο εκλογικό και πολιτικό κόστος», είπε ο Λίμπερμαν.

Ωστόσο, η εκεχειρία της Τρίτης με τη Χαμάς «δεν μπορεί να ερμηνευτεί με κανένα τρόπο εκτός από παράδοση στην τρομοκρατία», πρόσθεσε. «Αυτό μακροπρόθεσμα θα βλάψει σοβαρά την ασφάλειά μας».

«Η απάντηση που δώσαμε στις 500 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα δεν ήταν στο ελάχιστο αρκετή», συνέχισε ο Λίμπερμαν.

«Ο νότος (σ.σ. του Ισραήλ) πρέπει να έρθει πρώτος. Η αδυναμία μας μεταδίδεται σε άλλα μέτωπα».

Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να προκαλούν ταραχές στα σύνορα ή να υποκινούν εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Λίμπερμαν.

«Η Χαμάς δεν μιλάει για συνύπαρξη και αναγνώριση του Ισραήλ», δήλωσε. «Δεν θέλουν να μειώσουν την ανεργία στη Γάζα», ανέφερε, εννοώντας ότι η Χαμάς επίτηδες διατηρεί την υψηλή ανεργία στη Γάζα για να κρατά εξαθλιωμένους τους Παλαιστίνιους και ευάλωτους στην ισλαμική αντιϊσραηλινή προπαγάνδα.

Ο Λίμπερμαν ζήτησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό να ενεργήσει γρήγορα στην απόφασή του για έκτακτες εκλογές. «Μην παραλύσετε τη χώρα μακροπρόθεσμα», είπε.

Ερωτώμενος γιατί δεν παραιτήθηκε σε προηγούμενες εκεχειρίες με τη Χαμάς, απάντησε ότι δεν μπορεί κανείς να έχει όλα όσα θέλει.

«Όσο μπορούσα να επηρεάσω από μέσα, έμενα. Υπήρξαν σημεία καμπής που δεν μου επέτρεψαν άλλο να εκπληρώσω το ρόλο μου στο υπουργικό συμβούλιο».

Ήδη στο Ισραήλ έχει ξεκινήσει ο αγώνας για τη διαδοχή στο υπουργείο Άμυνας, με τον υπουργό Παιδείας, Ναφτάλι Μπενέτ και άλλους υπουργούς από το κόμμα Λικούντ να δηλώνουν ότι δικαιούνται να αναλάβουν τη σημαντική αυτή υπουργική θέση.

Ωστόσο, λέγεται ότι υπάρχει μια πιθανότητα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιλέξει να προκηρύξει άμεσα έκτακτες εκλογές, αντί να συνεχίσει να κυβερνά με μια έδρα πλειοψηφία.

Ο δεξιός-κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είχε μέχρι την Τετάρτη το πρωί 66 έδρες σε σύνολο 120.

Με την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κόμματος «Yisrael Beiteinu» του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που έχει 5 έδρες στη Βουλή και εκφράζει κυρίως τους Εβραίους με καταγωγή από τη Ρωσία, ο κυβερνητικός συνασπισμός απομένει με 61 έδρες στις 120.

Υψηλά ιστάμενη πηγή του κόμματος Λικούντ (30 έδρες) του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτες εκλογές και ότι είναι πιθανό ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναλάβει και το υπουργείο Άμυνας.

Να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η παραίτηση του Λίμπερμαν ήρθε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση της εκεχειρίας με τη Χαμάς, για την οποία μεσολάβησε η Αίγυπτος.

Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε ότι οι υπουργοί ομόφωνα συμφώνησαν στην εκεχειρία, τέσσερις υπουργοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι εναντιώθηκαν σε αυτή.

Ο υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν, ο υπουργός Ιεροσολυμίτικων Υποθέσεων και Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζεέβ Ελκίν (Λικούντ), ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπενέτ (Μπαγίτ Γιεχούντι) και η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ (Μπαγίτ Γιεχούντι).

Πριν μερικές εβδομάδες, σε συνεδρίαση του κόμματός του, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχε καλέσει για πιο δυναμική αντιμετώπιση της Χαμάς, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγήσει σε συμφωνία με τη Χαμάς».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτελούνταν μέχρι πριν την αποχώρηση Λίμπερμαν από πέντε πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούν επτά πολιτικά κόμματα.

Σχετικά άρθρα