Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο κενό έπεσε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

Στο κενό έπεσε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, ΟΗΕ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, Παλαιστίνιοι, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Χαμάς,

Χωρίς συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας που βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μία νέα κλιμάκωση της βίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟHE την Τρίτη.

H σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κουβέιτ και της Βολιβίας.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, ότι στο Συμβούλιο επικράτησε «παράλυση» και ότι το σώμα «δεν ανέλαβε τις ευθύνες του» για να τερματιστεί η βία.

«Μια χώρα έκλεισε την πόρτα σε κάθε συζήτηση» ως προς αυτό, πρόσθεσε ο Μανσούρ, αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ.

Ελλείψει συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του, το Σ.Α. δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρεσβευτής του Κουβέιτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου συμφωνεί ότι το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ «πρέπει να κάνει κάτι» και πρότεινε να γίνει μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην περιοχή. Ωστόσο ουδεμία απόφαση ελήφθη.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, ξεκαθάρισε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχόταν «καμιά έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Υπάρχει ένα μέρος που επιτίθεται και εκτοξεύει 400 πυραύλους εναντίον άμαχου πληθυσμού, κι υπάρχει ένα άλλο μέρος που προστατεύει τους πολίτες του» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν νωρίτερα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ που συνήφθη έμμεσα, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μετά τις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έπειτα από τον πόλεμο του 2014, που εκτυλίχθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Ισραήλ, το οποίο αποφεύγει να ανακοινώνει άμεσα τη σύναψη συμφωνιών ανακωχής με τους Παλαιστίνιους.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ σημειώθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας ως την Τρίτη μια νέα, σοβαρή κλιμάκωση, που ενέτεινε τους φόβους για το ξέσπασμα ενός τέταρτου πολέμου από το 2008 στον αυστηρά αποκλεισμένο θύλακα που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σχετικά άρθρα