Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανέλαβε υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας ο Εβραίος Ρενέ Τραμπελσί

Ανέλαβε υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας ο Εβραίος Ρενέ Τραμπελσί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εβραίοι, Τουρισμός, Τυνησία,

Υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας είναι από τη Δευτέρα ο Εβραίος επιχειρηματίας (ταξιδιωτικός πράκτορας) Ρενέ Τραμπελσί, στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιούσεφ Σαχέντ.

Ο Ρενέ Τραμπελσί είναι ο τρίτος Εβραίος που γίνεται υπουργός στην ιστορία της Τυνησίας -που σήμερα έχει μια μικρή κοινότητα 2.000 Εβραίων- από την ανεξαρτησία της το 1956.

Η Τυνησία είναι μια χώρα που οι κοσμικοί υπερισχύουν των ισλαμιστών, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι Τυνήσιοι εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας προσπαθεί να εφαρμόσει στη χώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση και να ανορθώσει την οικονομία της.

Από την ανατροπή του Μπεν Άλι το 2011, εννέα κυβερνήσεις έχουν αλλάξει στη χώρα με καμία να μην καταφέρνει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, όπως την υψηλή ανεργία και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι τυνησιακές κυβερνήσεις πάντα προστάτευαν τη μικρή εβραϊκή κοινότητα της χώρας και προέβαλλαν την ιστορική της κληρονομιά, όπως την αρχαία συναγωγή στην Τζέρμπα.

Η Τζέρμπα είναι νησί στον νότο της Τυνησίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, που από ορισμένους ταυτίζεται με τη Νήσο των Λωτοφάγων.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Εβραίοι της Τζέρμπα έφτασαν εκεί το 586 π.Χ., ορισμένοι εκ των οποίων ήταν ιερείς του Εβραϊκού Ναού της Ιερουσαλήμ, που κατάφεραν να ξεφύγουν από την καταστροφή του από τους Βαβυλώνιους.

Σήμερα είναι μεταξύ των Εβραίων αποδεκτό ότι οι Εβραίοι της Τζέρμπα είναι απευθείας απόγονοι της ιερατικής κάστας του Ααρόν, του αδελφού του Μωυσή.

Αργότερα, κατά την περίοδο της Αναγέννησης, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι από την Ισπανία κατέφυγαν στην Τυνησία, αυξάνοντας κάθετα τον πληθυσμό τους.

Μέχρι το 1940 οι Εβραίοι της Τυνησίας αριθμούσαν περίπου 100.000 ανθρώπους και αποτελούσαν τότε το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, η συντριπτική πλειονότητα των Εβραίων που κατοικούσαν στην Τυνησία μετανάστευσαν στην αρχαία πατρίδα τους.

Η αρχαία κοινότητα των Εβραίων της Τζέρμπα βρέθηκε στο στόχαστρο εξτρεμιστών τα τελευταία χρόνια, μετά τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», ωστόσο η τυνησιακή κυβέρνηση την προστάτεψε.

Τον Σεπτέμβριο η τυνησιακή πόλη Σούσε αποφάσισε να μετονομάσει τέσσερις δρόμους με τα ονόματα επιφανών Εβραίων κατοίκων της.

Η Τυνησία αν και τιμά τους Εβραίους της δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ.

Πέρσι η Τυνησία απαγόρευσε την προβολή της ταινίας «Γουόντερ Γούμαν», επειδή σε αυτή πρωταγωνιστεί η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ που είχε υπερασπιστεί τη στρατιωτική επιχείριση του Ισραήλ κατά των ισλαμιστών στη Γάζα.

Σχετικά άρθρα