Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι ζητούν να αποσυρθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από την έρευνα Μιούλερ

Ποιοι ζητούν να αποσυρθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από την έρευνα Μιούλερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Μιούλερ, Ρωσία, Τζεφ Σέσιονς,

Την απόσυρση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάθιου Γουίτακερ από την έρευνα Μιούλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 ζητούν μετ’ επιτάσεως κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Εκτιμώντας ότι πρόκειται για «απολύτως πολιτικό υπηρέτη» και πραγματική απειλή για την ακεραιότητα της συγκεκριμένης έρευνας, οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ στο συγκεκριμένο πόστο μπορεί να προκαλέσει συνταγματική κρίση.

Ο Γουίτακερ ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση μετά την αναγκαστική παραίτηση του Τζεφ Σέσιονς την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών, οι οποίες δεν ήταν μεν θρίαμβος των Δημοκρατικών, τούς χάρισαν ωστόσο τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από αρκετά χρόνια.

Η θέση του Αμερικανού προέδρου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή. Επαναλαμβάνει ότι ουδεμία σχέση είχε η προεκλογική εκστρατεία του με τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και μιλά για πολιτικό «κυνήγι μαγισσών».

Τις απόψεις του αυτές συμμερίζεται απολύτως και ο Γουίτακερ. Μόλις τον Αύγουστο μάλιστα είχε συστήσει στον ειδικό ανακριτή Μιούλερ να περιορίσει την έρευνα στο εάν υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τους Ρώσους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η είσοδός του στον Λευκό Οίκο.

Ειδεμή, είχε υποστηρίξει, οποιαδήποτε άλλη έρευνα στα οικονομικά της οικογένειας Τραμπ θα υπερβεί τα εσκαμμένα.

Για τη στάση του αυτή και μόνο η Νάνσι Πελόζι, η βετεράνος των Δημοκρατικών, η οποία εκτιμάται ότι θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Γουίτακερ.

«Δεν έπρεπε να έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση», τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος της έρευνας είναι η αλήθεια και δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σκοπός.

«Θα υπάρξει σίγουρα ακρόαση γι’ αυτό. Θα καλέσουμε και αν χρειαστεί θα κλητεύσουμε τον κύριο Γουίτακερ σχετικά με την εκπεφρασμένη εχθρότητά του απέναντι στην έρευνα.

»Πώς δηλαδή μπορεί να επιβλέψει μία έρευνα για την οποία έχει πει δημοσίως ότι είναι άκυρη», τόνισε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ στην εκπομπή «State of Union» του CNN.

Σχετικά άρθρα