Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντισυνταγματική η θανατική ποινή στην Καλιφόρνια

Αντισυνταγματική η θανατική ποινή στην Καλιφόρνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έρνεστ Ντιγουέιν Τζόουνς, Θανατική Ποινή, Καλιφόρνια, Κόρμακ Κάρνεϊ,

Ελπίδα σε 748 μελλοθάνατους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ έδωσε δικαστική απόφαση που έκρινε την θανατική ποινή ως “αντισυνταγματική”.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια προχωρώντας σε αξιολόγηση του συνόλου του συστήματος χαρακτηρίζοντάς το “δυσλειτουργικό” επειδή προσομοιάζει με ψυχικά βασανιστήρια.

Όπως δήλωσε ο δικαστής Κόρμακ Κάρνεϊ, “απρόβλεπτες και άτακτες καθυστερήσεις είχαν ως συνέπεια ένα σύστημα θανατικής ποινής στο οποίο πολύ λίγοι από τους εκατοντάδες των καταδικασμένων εκτελούνται πράγματι από την Πολιτεία. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα σύστημα όπου αυθαίρετοι παράγοντες αποφασίζουν ποιος θα εκτελεστεί πραγματικά”.

Ο δικαστής καλείτο να αποφανθεί πάνω σ’ ένα αίτημα ακύρωσης της θανατικής ποινής η οποία είχε επιβληθεί στον Έρνεστ Ντιγουέιν Τζόουνς. Ο τελευταίος βρίσκεται στα κελιά των μελλοθανάτων εδώ και δύο δεκαετίες μετά την καταδίκη του το 1995 για το βιασμό και το φόνο της μητέρας της φιλενάδας του.

Handout photo of San Quentin State Prison inmate Ernest Dewayne Jones

Το σύστημα θανατικής ποινής της Καλιφόρνιας “δεν εξυπηρετεί κάποιο ποινικό σκοπό. Είναι λοιπόν ένα αντισυνταγματικό σύστημα. Κατά συνέπεια το δικαστήριο εξαλείφει την ποινή του κ. Τζόουνς”, πρόσθεσε ο δικαστής Κάρνεϊ.

Εξάλλου, οι καθυστερήσεις, το γεγονός ότι καταδικασμένοι κρατούνται στα κελιά των μελλοθανάτων επί χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, και για “αυθαίρετους” λόγους πολύ λίγοι εξ αυτών πράγματι εκτελούνται, ισοδυναμεί σύμφωνα με τον δικαστή, με “παραβίαση της όγδοης τροπολογίας” που απαγορεύει “τις βάναυσες και ασυνήθιστες τιμωρίες”.

Σχετικά άρθρα