Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμανουέλ Μακρόν: «Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού»

Εμανουέλ Μακρόν: «Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος,

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες στο Παρίσι και τους κάλεσε να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή», ενώ επέκρινε τον «εθνικισμό».

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό. «Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού.

»Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι’ αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!», τόνισε, «εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».

«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

»Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας.

»Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών».

«Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία «που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό».

Έπειτα από μια εβδομάδα την οποία πέρασε περιδιαβάζοντας τα πεδία μάχης της βορειοανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε πώς «μέσα στους κοινούς τάφους αναμείχθηκαν τα οστά Γερμανών στρατιωτών και Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους», σε μια μακρά αναφορά του σε αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα