Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξέγερση τζιχαντιστών σε φυλακή του Τατζικιστάν πνίγηκε στο αίμα – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Εξέγερση τζιχαντιστών σε φυλακή του Τατζικιστάν πνίγηκε στο αίμα – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες ταραχές που ξέσπασαν στις 7 Νοεμβρίου σε φυλακή στο βόρειο Τατζικιστάν.

Με ανακοίνωσή του στις 8 Νοεμβρίου το «πρακτορείο ειδήσεων» Amaq, που εκτελεί χρέη γραφείου Τύπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για την υποκίνηση των ταραχών ήταν ένας τζιχαντιστής «μαχητής» της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι η ανταρσία στη φυλακή ξέσπασε αφού ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε ένα δεσμοφύλακα.

Κυβερνητικές πηγές του Τατζικιστάν επιβεβαίωσαν μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty, ότι η εξέγερση στη φυλακή της πόλης Χουτζάντ οργανώθηκε από υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εκτίουν ποινές για εξτρεμισμό και τρομοκρατία.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο φρουρών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μέσα στη φυλακή.

Πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι οι ταραχές ξέσπασαν αφού ένας κρατούμενος επιτέθηκε σε ένα δεσμοφύλακα και τον σκότωσε.

Πηγές που μίλησαν ανεπίσημα ανέφεραν ότι ακόμα έξι αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από πυροβολισμούς.

Η φυλακή στη Χουτζάντ είναι υψηλής ασφαλείας και οι τρόφιμοί της είναι τρομοκράτες, εξτρεμιστές και άγριοι εγκληματίες.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι μεταξύ των κρατούμενων είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, της Αλ Κάιντα κι άλλων ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Διέρρευσε μια φωτογραφία με νεκρούς τζιχαντιστές κρατούμενους, μετά την αποκατάσταση της ηρεμίας στη φυλακή και είναι αυτή που δημοσιεύουμε.

Πληροφορίες για το Τατζικιστάν

Η Δημοκρατία του Τατζικιστάν είναι κράτος στην Κεντρική Ασία.

Συνορεύει με το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Το Τατζικιστάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1917 έως το 1991.

Το Τατζικιστάν είναι περιοχή κυρίως ορεινή (το 93% είναι βουνά) κι οι κορυφές της είναι από τις ψηλότερες ολόκληρης της περιοχής (κορυφή του Κομμουνισμού 7.495 μ.).

Οι κάτοικοι λέγονται Ταζίκ (Τατζίκοι), είναι ιρανική φυλή και έχουν θρήσκευμα το Ισλάμ (σουνίτες) και αποτελούν το 60% του πληθυσμού.

8% του πληθυσμού είναι Ρώσοι και οι άλλες μειονότητες είναι Ουκρανοί, Γερμανοί, Κιργιστάν, Κιργίζιοι, Τουρκομάνοι κλπ.

Έχει πληθυσμό 8.931.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018.

Η περιοχή που τώρα αποτελεί το Τατζικιστάν υπήρξε κοιτίδα πολλών αρχαίων πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Σαράζμ από τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού, και αργότερα έδρα βασιλείων με διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, όπως του πολιτισμού του Ώξου, του πολιτισμού Αντρόνοβο, του Βουδισμό, των Νεστοριανών Χριστιανών, του Ζωροαστρισμού, του Μανϊχαισμού, και του Ισλάμ.

Η περιοχή έχει γίνει μέρος αρκετών αυτοκρατοριών στο πέρασμα των αιώνων, όπως των Αχαιμενιδών, της Σασσανιδών, τους Εφθαλιτών, τους Σαμανιδών, την Μογγολικής Αυτοκρατορίας, των Τιμουριδών και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Έγινε ανεξάρτητη το 1991 και ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος σχεδόν αμέσως μετά την ανεξαρτησία, με διάρκεια από το 1992 μέχρι το 1997.

Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί που διασχίζουν το Τατζικιστάν είναι ο Συρ Ντάρια κι ο Αμού Ντάρια (γνωστοί και ως Ιαξάρτης και Ώξος αντίστοιχα).

Το Τατζικιστάν είναι προεδρική δημοκρατία που αποτελείται από τέσσερις περιφέρειες.

Οι κάτοικοι ομιλούν τη Τατζίκ γλώσσα, μια διάλεκτο των Περσικών. Πολλοί Τατζίκοι μιλάνε τα ρώσικα ως δεύτερη γλώσσα.

Σχετικά άρθρα