Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασσύριοι χριστιανοί των SDF έσπευσαν να ενισχύσουν τους Κούρδους στη Ντέιρ Αλ Ζουρ

Ασσύριοι χριστιανοί των SDF έσπευσαν να ενισχύσουν τους Κούρδους στη Ντέιρ Αλ Ζουρ

Ασσύριοι χριστιανοί που συμμετέχουν στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τη Δύση, μετέβησαν από τη βόρεια Συρία στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, στο μέτωπο της πόλης Χατζίν, για να ενισχύσουν τις εκεί κουρδικές και αραβικές δυνάμεις που μάχονται ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πολιτοφυλακή «Σουτόρο» έστειλε ενισχύσεις στο μέτωπο μετά τις πρόσφατες επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους, που κατάφερε να ανακαταλάβει εδάφη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Οι Ασσύριοι (ή αλλιώς Συριακοί Χριστιανοί ή Αραμαίοι, όπως λέγονται στη Συρία) έχουν δώσει σπουδαίες μάχες τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη βορειοανατολική Συρία και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της επαρχίας Χασάκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ασσύριοι -μονοφυσίτες χριστιανοί- είναι διαιρεμένοι. Ένα μέρος τους υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού και ένα άλλο συμμετέχει στις SDF.

Είναι οι αρχαίοι κάτοικοι της Συρίας και της Μεσοποταμίας πριν κατακτηθούν από τους Άραβες.

Όπως λέγεται μεγάλο μέρος του αραβόφωνου πληθυσμού Συρίας και Ιράκ είναι ασσυριακής καταγωγής που εξισλαμίστηκαν και εξαραβίστηκαν.

Σήμερα την ασσυριακή – συριακή – αραμαϊκή ταυτότητα διατηρούν μόνο όσοι παρέμειναν χριστιανοί.

Παρά τους διωγμούς και τις γενοκτονίες που έχουν υποστεί από το Ισλάμ, συνεχίζουν στις ημέρες μας να υπάρχουν 7 εκ. συριακοί χριστιανοί παγκοσμίως, ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν φύγει από τη Μέση Ανατολή και έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες που δεν κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Σχετικά άρθρα