Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιους εξόργισε η Μέι στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ποιους εξόργισε η Μέι στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τερέζα Μέι,

Την μήνιν του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) έχει προκαλέσει η επιστολή που απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το μικρό ενωτικό κόμμα, από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική πλειοψηφία της η Μέι, την κατηγορεί ότι θέλει να θυσιάσει την ενότητα της χώρας για να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Στην επιστολή αυτή, η οποία εστάλη προς την ηγεσία του DUP και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «The Times», η Μέι εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει σε καθεστώς ρυθμιστικής σύνδεσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στα δύο τμήματα της ιρλανδικής νήσου.

Η λύση αυτή ονομάσθηκε «backstop» (δίκτυ ασφαλείας) και θα εφαρμοσθεί για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι προσθέτει στην επιστολή της ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ» μία λύση που «θα διαιρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η διευκρίνιση αυτή όμως καθόλου δεν άμβλυνε την οργή του DUP, που αντίθετα θεωρεί ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποχωρεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η επιστολή της πρωθυπουργού αποτελεί σήμα συναγερμού για εκείνους που αποδίδουν σημασία στην πολύτιμη ένωσή μας και σε εκείνους που θέλουν ένα πραγματικό Brexit για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί Παρασκευής η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, φαίνεται ότι η πρωθυπουργός τείνει προς την ιδέα «ενός συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας», επιμένει η Φόστερ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι ξεκάθαρη προδοσία», δήλωσε από την πλευρά στο Skynews ο εκπρόσωπος του DUP αρμόδιος για το Brexit Σάμι Ουίλσον.

Ο Σάμι Ουίλσον αρνήθηκε επίσης να πάρει θέση σχετικά με το αν το DUP θα στηρίξει το νομοσχέδιο που αφορά τον βρετανικό προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE, ο Ουίλσον απάντησε: «Θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας στην πορεία».

«Δεν λέμε τίποτε άλλο από το να λέμε και να ξαναλέμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση σπάσει από την πλευρά της την συμφωνία» κοινοβουλευτικής συνεργασίας του Συντηρητικού Κόμματος με το DUP, προειδοποίησε.

Η Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει στη σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για να δοθεί η δυνατότητα στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφανθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών του τέλους του έτους, έχει ανάγκη από τις δέκα ψήφους του DUP εάν θέλει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Το Brexit θα βρίσκεται στο μενού των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της βρετανοϊρλανδικής συνάντησης που θα διεξαχθεί σήμερα στην νήσο του Μαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Μέι Ντέιβιντ Λίντινγκτον, τη Βρετανίδα υπουργό αρμόδια για την Βόρεια Ιρλανδία Κάρεν Μπράντλεϊ και τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Σομ για ένα γεύμα εργασίας, πριν επισκεφθούν το γαλλοβρετανικό νεκροταφείο του Τιεπβάλ, όπου έχουν ενταφιασθεί τα λείψανα των στρατιωτών που έπεσαν στην εμβληματική Μάχη της Σομ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικά άρθρα