Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζέιμς Τζέφρεϊ: Οι κουρδικές YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση – Έξαλλη η Άγκυρα πάλι

Τζέιμς Τζέφρεϊ: Οι κουρδικές YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση – Έξαλλη η Άγκυρα πάλι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιμπραήμ Καλίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Έξαλλο είναι το τουρκικό καθεστώς από τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού απεσταλμένου στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρεϊ, ο οποίος αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και στο σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα PYD της Συρίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατατάσσουν το PYD και το YPG στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είπε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιγράψουν τις YPG και τον πολιτικό τους βραχίονα το (σοσιαλιστικό κόμμα) PYD ως νόμιμες οργανώσεις δίχως σχέσεις με την τρομοκρατία είναι «μάταιη».

Οι κουρδικές σοσιαλπατριωτικές YPG είναι η κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι SDF είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών, που μάχονται τους τζιχαντιστές.

Το δε συριακό PYD, ως σοσιαλιστικό κόμμα, συμμετέχει στις συνεδριάσεις και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία το δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση που υπάρχει μεταξύ PYD και PKK είναι ότι αμφότερα αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό τους ηγέτη τον φυλακισμένο στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Τουρκία θεωρεί το PKK «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που διεξάγει στη νοτιοανατολική Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, το PKK που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στα βουνά του τουρκοκρατούμενου βόρειου Κουρδιστάν επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πολιτικούς.

Σχετικά άρθρα