Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου «τα βάζει» με τις ΗΠΑ: Άδικες και επικίνδυνες οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Ο Τσαβούσογλου «τα βάζει» με τις ΗΠΑ: Άδικες και επικίνδυνες οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μέση Ανατολή, Πετρέλαιο, Τουρκία,

Επικίνδυνο να απομονώνεται η Τεχεράνη και άδικο να τιμωρείται ο λαός της έκρινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της πετρελαϊκής και ναυτικής βιομηχανίας του Ιράν.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι πιο χρήσιμοι από τις κυρώσεις», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να πλήξει την οικονομία του Ιράν που βασίζεται στο πετρέλαιο και να αναγκάσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και τη στήριξή της σε ομάδες στη Συρία, την Υεμένη, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να εμποδίσει όλες τις εξαγωγές αργού από το Ιράν, όμως σε πρώτη φάση έχει επιτρέψει σε οκτώ χώρες – την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ταϊβάν και την Τουρκία – να συνεχίσουν τις εισαγωγές.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και το Ιράν αποτελεί μία από τις βασικές πηγές πετρελαίου χάρη στην εγγύτητα των δύο χωρών και την ποιότητα του αργού του.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι δεν είναι εύκολο για κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ιαπωνίας, να βρουν άλλες πηγές ενέργειας προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σχετικά άρθρα