Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιαπωνία λόγω γήρανσης πληθυσμού και υπογεννητικότητας χρειάζεται εργατικά χέρια

Η Ιαπωνία λόγω γήρανσης πληθυσμού και υπογεννητικότητας χρειάζεται εργατικά χέρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιαπωνία, Μετανάστες, Σίνζο Άμπε, Υπογεννητικότητα,

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη νομοθεσία για τον έλεγχο της μετανάστευσης, επιτρέποντας σε περισσότερους ξένους εργαζόμενους να απασχοληθούν σε μια σειρά από κλάδους.

Η κίνηση έρχεται την ώρα που το ιαπωνικό έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, θα επιτρέψει στους ξένους εργαζόμενους να καταθέτουν αίτηση για τις νέες βίζες που θα αφορούν μια σειρά κλάδων από τη γεωργία και τις κατασκευές έως την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και τη νοσηλευτική.

«Οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό αρχίζουν να γίνονται σημαντικός παράγοντας που δυσκολεύουν την οικονομική ανάπτυξη.

»Θα δημιουργήσουμε ένα σωστό σύστημα», δήλωσε τη Δευτέρα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Το νομοσχέδιο καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στους προηγούμενους αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο και απασχόληση ξένων εργαζομένων στην Ιαπωνία.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αλλαγή στην επιφυλακτική στάση της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Η ιαπωνική αγορά, ωστόσο, έχει άμεσα ανάγκη από ξένους εργαζομένους.

Βάσει της προτεινόμενης νομοθεσίας, η ένταξη στο λεγόμενο πρώτο καθεστώς θα επιτρέπει την έκδοση βίζας εργασίας πενταετούς διάρκειας σε ξένους με επαγγελματικές δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι όμως δεν θα επιτρέπεται να φέρουν τις οικογένειες τους στη χώρα.

Για τους ξένους εργαζομένους του δεύτερου καθεστώτος, που έχουν υψηλότερα προσόντα, η παραμονή τους θα είναι αορίστου διαρκείας ενώ θα μπορούν να φέρουν στην Ιαπωνία τα μέλη της οικογένειάς τους.

Σχετικά άρθρα