Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Μπαχρέιν καταδίκασε σε ισόβια τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πράκτορα του Κατάρ

Το Μπαχρέιν καταδίκασε σε ισόβια τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πράκτορα του Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μπαχρέιν, Σιίτες, Σουνίτες,

Σε ισόβια κάθειρξη ως κατάσκοπος του καθεστώτος του Κατάρ καταδικάστηκε ένας σιίτης θρησκευτικός ηγέτης από τις δικαστικές Αρχές του Μπαχρέιν την Κυριακή.

Ο επιφανής σιίτης θρησκευτικός ηγέτης σεΐχης Αλί Σαλμάν είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Αλ Γουεφάκ και είχε ρόλο κλειδί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν το 2011.

Μαζί του καταδικάστηκαν και άλλοι δύο ηγέτες της οργάνωσης Αλ Γουεφάκ, ο σεΐχης Χασάν Αλί Τζουμάα Σουλτάν και ο Αλί Μαχντί Αλί Αλ Ασουάντ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ηγέτες της Αλ Γουεφάκ έλαβαν χρήματα από το Κατάρ ως αμοιβή για την παροχή πληροφοριών σχετικές με την εθνική ασφάλεια του Μπαχρέιν.

Μεταξύ των στοιχείων που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ήταν και μια ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Τζασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί και των τριών κατηγορουμένων το 2016.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η καταδίκη των τριών έχει πολιτικά κίνητρα, αφού ο σεΐχης Σαλμάν είναι ο κυρίως ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν κατά του θρόνου των Αλ Χαλίφα.

Η πλειονότητα του πληθυσμού αυτού του μικρού νησιωτικού αραβικού βασιλείου είναι σιίτες στο θρήσκευμα, όμως η βασιλική οικογένεια είναι σουνίτες.

Το 2011 οι σιίτες του Μπαχρέιν, εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη αναταραχή στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της υποτιθέμενης «Αραβικής Άνοιξης», πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν ενάντια στον σουνίτη βασιλιά τους.

Ο μονάρχης του Μπαχρέιν ζήτησε τη βοήθεια των αραβικών χωρών της περιοχής και κατέστειλε βίαια τη σιιτική εξέγερση.

Σχετικά άρθρα