Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ισραηλινή Μοσάντ ανακάλυψε το σχέδιο του Ιράν να δολοφονήσει αντιφρονούντες στη Δανία

Η ισραηλινή Μοσάντ ανακάλυψε το σχέδιο του Ιράν να δολοφονήσει αντιφρονούντες στη Δανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντερς Σάμουελσον, Δανία, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Τζιχαντιστές,

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, η περιβόητη Μοσάντ, απέτρεψε μια τρεις δολοφονίες στη Δανία που είχαν σχεδιαστεί από πράκτορες του Ιράν.

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τρεις Ιρανούς υπηκόους που ζουν στη Δανία.

«Αποφάσισα να ανακαλέσω τον Πρέσβη της Δανίας στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις… Η Δανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί ότι άνθρωποι που έχουν σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν σχεδίαζαν δολοφονίες κατά ανθρώπων στη Δανία», δήλωσε ο Άντερς Σάμουελσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι η ιρανική κυβέρνηση, είναι το ιρανικό κράτος από πίσω», πρόσθεσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών.

Μια ημέρα πριν ισραηλινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ισραηλινή Μοσάντ είχε ρόλο κλειδί στην αποτροπή των δολοφονιών που σχεδίαζε το Ιράν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Μοσάντ παρείχε στις υπηρεσίες ασφαλείας της Δανίας όλες τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη ενός Ιρανού που ζούσε στη Δανία ως υπόπτου για τη διάπραξη των δολοφονιών.

Πριν τον υπουργό Εξωτερικών Σάμουελσεν είχε προβεί σε δηλώσεις και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας, της PET, Φιν Μπορχ Άντερσεν.

Είπε ότι η υπηρεσία του πιστεύει ότι η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών «σχεδίαζε μια επίθεση στη Δανία» ενάντια τριών Ιρανών υπηκόων που πιστεύεται ότι ανήκουν στο «Αραβικό Αγωνιστικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αχβάζ».

Η Αχβάζ είναι η πόλη που σημειώθηκε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην εθνική επέτειο του Ιράν. Στην Αχβάζ κατοικεί σημαντική αραβική μειονότητα.

Οι αρχές της Δανίας συνέλαβαν στις 21 Οκτωβρίου έναν Νορβηγό ιρανικής καταγωγής για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στη Δανία, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την απόπειρα βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

Στόχος της επίθεσης που τελικά δεν έγινε, ήταν ο ηγέτης του δανέζικου σκέλους της Κίνησης του «Αραβικού Αγώνα για την απελευθέρωση της Αχβάζ» (ASMLA).

Το αραβικό κίνημα εναντίον του οποίο θα στρεφόταν η επίθεση κατηγορείται για τη φονική επίθεση εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στο Ιράν, από την οποία σκοτώθηκαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 12 Ιρανοί στρατιώτες. Ωστόσο, την ευθύνη για αυτό το μακελειό έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Αντιδρώντας στην επίθεση, το Ιράν κάλεσε τους πρέσβεις της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας κατηγορώντας τους για κάλυψη των ιρανικών αντιπολιτευτικών ομάδων, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι δεν έχει κατατάξει τις συγκεκριμένες ομάδες στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα